Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Sočni kolač od jagoda koji ćete obožavati u svako doba dana

RECEPT Sočni kolač od jagoda koji ćete obožavati u svako doba dana

Idealan uz kavu, čaj ili slatki doručak

Svježe jagode i krem sir osnova su ovog brzog i jednostavnog recepta za ukusnu tortu, idealnu uz kavu ili čaj, ili čak kao slatki doručak. Smutite je u nekoliko minuta, ispecite i jednostavno uživajte, piše T-portal.

Priprema ove torte vrlo je jednostavna: sloj tijesta, sloj nadjeva od krem sira, još jedan sloj tijesta i narezane jagode na vrhu. Stavite ga u pećnicu i dobit ćete vrlo sočan, mekan i ukusan kolač od jagoda sa sirom koji odlično ide uz popodnevu kavu ili pak jutarnji čaj. No, najbolje od svega je što je ovaj recept sjajna osnova za kolač s bilo kojim drugim voćem. Jagode slobodno zamijenite bilo kojim drugim bobičastim voćem, jabukama ili marelicama i breskvama kojima sezona samo što nije započela.

Potrebni sastojci:

220 g brašna

7 g praška za pecivo

pola žličice sode bikarbone

¼ žličice soli

200 g i 50 g šećera, odvojeno

120 g maslaca

2 veća jaja, podijeljena

1 žličica ekstrakta vanilije

180 ml mlaćenice

85 g krem sira, omekšanog

125 g jagoda, narezanih

šećer u prahu, po želji

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Okrugli kalup za tortu promjera 8 cm premažite uljem, maslacem ili sprejom za kuhanje, obložite papirom za pečenje, a nakon toga lagano premažite i papir za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Smjesu ostavite sa strane.

U zdjeli za miksanje miješajte 200 g šećera i maslac sve dok ne dobijete svjetlu i pahuljastu smjesu, otprilike 2 minute. Dodajte 1 jaje i ekstrakt vanilije i tucite sve dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga u smjesu naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu, u tri dodavanja, počevši i završavajući smjesom brašna. Ostavite tijesto sa strane.

U maloj posudi istucite krem sir s preostalih 50 g šećer i jednim jajetom. U pripremljeni kalup za torte ulijte polovicu tijesta, na to stavite smjesu s krem sirom, nanoseći ga ravnomjerno po cijeloj površini, a zatim prelijte preostalom polovicom tijesta.

Kolač pecite 20 minuta dok se malo ne napuhne, a zatim ga izvadite iz pećnice i na njega utisnite narezane jagode. Tortu vratite u pećnicu na dodatnih 25 do 30 minuta dok se i vrh ne zapeče. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite je da se u ohladi 10 minuta,

Nakon toga tortu izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.

Vaša reakcija na temu