Domaći sok od jabuka odličan je način da tijekom cijele godine uživate u svježem i zdravom napitku. Priprema je jednostavna, a rezultat je prirodan sok bez dodatka šećera.
Sastojci:
- 2 kg sočnih jabuka
- 1 dl vode
- Po želji malo limunovog soka
Priprema:
1. Jabuke operite, ogulite i izrežite na četvrtine, uklonite koštice.
2. Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte vodu i kuhajte na srednje laganoj vatri oko 20–30 minuta dok ne omekšaju.
3. Kuhane jabuke propasirajte kroz cjedilo ili štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Ako želite bistriji sok, procijedite kroz gazu ili sito.
5. Po želji dodajte nekoliko kapi limunovog soka kako bi sok zadržao svježinu i spriječio tamnjenje.
6. Vrući sok ulijte u sterilizirane boce ili staklenke i zatvorite. Nakon hlađenja spreman je za čuvanje u hladnjaku ili podrumu.
Ovaj domaći sok od jabuka odličan je za doručak, užinu ili kao dodatak hladnim napicima. Savjet: birajte sočne i zrele jabuke jer će sok biti slađi i aromatičniji.