Sirnica ili pinca se za Uskrs u Hrvatskoj jela i prije 100 godina. Dokazuje to i ovaj recept koji je malkice modificirao hrvatski kuhar Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It.
U receptu se koristi korica jednog limuna i naranče - obavezno se poslužite nešpricanim organski uzgojenim plodovima kada radite kolače, pa tako i ovdje.
Marko Strižak napominje da ćete s ovim receptom napraviti tijesto dostatno za dvije velike ili čak četiri manje pince. Ako vam ne treba toliko ovoga finog kolača, slobodno prepolovite sastojke, prenosi Zadovoljna.
Sastojci za pincu:
1 kg glatkog brašna
200 g šećera
150 do 200 ml narančina soka s rumom
100 ml toplog mlijeka
80 g kvasca
70 g svinjske masti
50 g margarina
30 g ulja
15 g soli
8 kapi ekstrakta vanilije
8 žumanjaka
8 kapi ekstrakta kruške (kruškovca)
3 bjelanjaka
2 vanilin šećera
korica jednog limuna
korica velike naranče
jaje za premazivanje pince
kocke šećera za posip
Priprema pince:
Kvasac razmrvite u 100 ml toplog mlijeka te pomiješajte s pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji pet do 10 minuta dok se ne digne.
Izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i stavite sa strane.
U drugoj većoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok se sastojci ne sljube.
U smjesu sa žumanjcima dodajte margarin, izmiksajte sve zajedno, pa potom dodajte i svinjsku mast i nastavite miksati.
Dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče te ulje.
Iscijedite jednu naranču u posebnu zdjelu te dodajte ruma kako biste dobili barem 150 ml tekućine.
U narančin sok ulijte ekstrakt vanilije i kruškovac, pa sve zajedno prelijte u smjesu s jajima. Dodajte i sol.
U smjesu sa žumanjcima dodajte pola kilograma glatkog brašna pa sve ručno pomiješajte. U preostali dio brašna umiješajte dignuti kvasac i sljubite s ostatkom tijesta.
Umiješajte i bjelanjke koje ste prethodno izmiksali u snijeg.
Izradite tijesto ručno ili mikserom sve dok ne dobijete glatku kuglu. Ako se tijesto lijepi za prste dodajte još brašna.
Pokrijte tijesto krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva do četiri dijela – ovisno o tome koliko pinca radite. Svaki dio ponovo umijesite i stavite na papir za pečenje koji ste premazali s nešto svinjske masti. Pince prekrijte s papirom za pečenje namazanim svinjskom mašću, pa sve zajedno pokrijte s pamučnom krpom.
Pustite da se tijesto ponovo digne dok se volumen ne udvostruči.
Škarama zarežite vrh pince i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40-ak minuta, odnosno dok nije pečena do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Prije nego što je pinca pečena do kraja premažite je jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Vratite u pećnici i kratko zapecite.