Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Starinska pita od višanja

RECEPT Starinska pita od višanja

Vraća u djetinjstvo

Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite od višanja. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par žlica kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus... A što tek reći o divnim višnjama?!

Sezona je višanja i ne odustajemo od njih! Uživamo u njima u raznim kolačima - od štrudli, preko biskvita do klasičnih bakinih pita. Miss Gastro donosi recept za divnu pitu od višanja iz bogate riznice recepata blogerice Mateje Krvarić, autorice bloga Uvijek gladna.

'Priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled', poručuje Mateja.

Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se ovom divnom domaćom pitom, ako nemaš višnje - ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane. Za začinjavanje nadjeva može se koristiti i tonka, a burbon vanilin šećer možeš dodati i u tijesto...

Sastojci

oštro brašno 400 g

maslac 200 g

šećer kristal 100 g

sol 1 prstohvat

prašak za pecivo 1 kom

žumanjak 2 kom

kiselo vrhnje 2 žlica

limunova korica

višnja 1 kg

šećer kristal 80 g

cimet 1 žličica

burbon vanilin šećer 1 kom

krušne mrvice 3 žlica

Postupak

U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.

Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.

Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. 

Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i krušne mrvice.

Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta, dok kolač ne poprimi lijepu zlaćanu boju.

Vaša reakcija na temu