Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RECEPT Šunka u kruhu

RECEPT Šunka u kruhu

Blagdanski klasik

Francuska salata, jaja, kapulica i umak od hrena, specijaliteti su koji uzimaju posebno mjesto na uskrsnom stolu. Zvijezda uskrsnog stola je kuhana šunka u kruhu, koja se tradicionalno jede u svim dijelovima Hrvatske.

Ovog Uskrsa šunku zamotajte u omiljeno tijesto i pripremite nešto drugačiji i svečaniji blagdanski obrok.

Šunka u kruhu je tradicionalni hrvatski specijalitet koji se priprema brzo i jednostavno, bez puno muke i komplikacija. Na prvu komplicirano, jer izgleda poput uskrsne čestitke, ovo jelo je zapravo  jednostavno i jeftino.

Treba pripremiti tijesto za kruh, skuhati manju šunku, dobro je omotati tijestom, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu. Većinu posla napravi pećnica, a rezultat je mirisni uskrsni specijalitet koji ćete moći jesti danima, piše Zadovoljna.

Sastojci:

1 šunka, najbolje da je teška od jednog do jednog i pol kilograma

700 g glatkog brašna

1 kocka svježeg kvasca

2 žlice soli

1 žlica šećera

500 ml toplog mlijeka

200 ml ulja

1 jaje

Priprema:

Zlatno pravilo koje će vam pomoći da ovo jelo ispadne savršeno: Šunka se treba kuhati onoliko koliko je teška. Ako ste kupili šunku od jednog kilograma, trebate je kuhati sat vremena u kipućoj vodi. Dakle, prvi korak je kuhanje šunke. Kuhajte je u blago posoljenoj vodi. Kad je skuhana, ostavite je u istoj vodi da se potpuno ohladi.

Dok se šunka kuha, pripremite tijesto. Zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac i čekajte 10 minuta da kvasac proradi. Pomiješajte s glatkim brašnom, solju i uljem. Tijesto trebate mijesiti oko 15 minuta kako bi aktivirali gluten i napravili kvalitetan, rahli kruh. Ostavite tijesto sa strane oko 45 minuta. Trebalo bi se udvostručiti.

Posušite šunku i dobro je premažite razmućenim jajetom. Ovaj korak je izrazito važan jer premazivanjem šunke osiguravate da se tijesto zalijepi za nju i da presjek bude lijep. U konačnici je šunku lakše rezati ako sljubljena uz kruh.

Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine pa u sredinu stavite šunku. Dobro je umotajte sa svih strana.

Izaberite lim koji je velik otprilike kao i šunka. Neka ima malo prostora sa svih strana. Nemojte šunku staviti u klasičan široki pleh jer će se raširiti i izgubiti lijepi oblik.

Površinu tijesta izbockajte štapićem i premažite preostalim jajetom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta, izvadite i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite pokriveno još 35 minuta. Maknite foliju i ponovno vratite šunku u pećnicu sve dok se ne stvori lijepa, zlatna korica.

Šunku nemojte rezati sve dok se potpuno ne ohladi. Najbolje ju je ohladiti zamotanu u čistu kuhinjsku krpu.

Vaša reakcija na temu