Uskrs bez šunke nije pravi Uskrs. A dobrodošla je i bilo koji drugi dan u godini! Osim klasične kuhane šunke, pripremite nešto atraktivnije: šunku u kruhu. Fini recept je jednostavan, a rezultat je fantastičan.
Sastojci:
šunka, 1 kg pečena ili kuhana
glatko brašno, 500 g
šećer, 1 žlica
suhi kvasac, 1 vrećica
maslac, 200 g
jaja, 6
mlijeko, 2 dl
žumanjak, 1
sol
Upute:
Prije svega šunku opremo u toploj vodi i obrišemo ju.
Od navedenih sastojaka umijesimo rahlo tijesto i ostavimo ga na toplom mjestu se digne.
Zatim tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj površini na debljinu 2 cm, na sredinu stavimo šunku, premažemo je umućenim žumanjkom i obložimo tijestom sa svih strana.
Tijesto dobro pritisnemo uz šunku da se meso ne vidi.
Potom šunku položimo na namašćeni lim za pečenje i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, na donju razinu, po prilici jedan sat.
Da tijesto tijekom pečenja ne zagori, pokrijemo ga na vrhu aluminijskom folijom.
Pečenu šunku ostavimo u kruhu da se ohladi i poslužimo.