'Autorica kuharica Marcella Hazan promijenila je način na koji Amerikanci pripremaju talijanske recepte, a umak od rajčica jedno je od njezinih najjednostavnijih jela', pohvalio je The New York Times jelo koje su tisuće ljudi ocijenile čistom peticom.
Umak je gotovo nevjerojatno jednostavan, a lako ga mogu napraviti i oni koji imaju dvije lijeve u kuhinji. Trik je u maslacu s kojim ne treba štedjeti, kao i kvalitetnim rajčicama iz limenke. Imate li domaće spremljene na polici, još bolje!
Umak je odličan s tjesteninom, njokima ili rižom, a na količinu u receptu možete skuhati 500 g tjestenine. Prema želji tjesteninu pospite peršinom i parmezanom, piše punkufer.
Sastojci za umak od rajčice:
800 g pelata
75 g maslaca
1 glavica luka
Priprema umaka od rajčice:
Glavicu luka ogulite i prepolovite. U lonac dodajte rajčice, maslac narezan na manje komade i polovice luka u loncu. Dodajte prstohvat-dva soli.
Kuhajte nepoklopljeno na laganoj vatri na oko 45 minuta. Povremeno promiješajte, zgnječite žlicom sve veće komade rajčice. Dodajte soli po potrebi.
Skuhajte tjesteninu ili pripremite prilog prema želji i izvadite luk. Prelijte umak preko tjestenine i poslužite.