Tako jednostavno, tako neobično i tako – odlično. U ovom sjajnom receptu za tjesteninu sa zapečenom cvjetačom i pestom od bučinih sjemenki nećete ni primijetiti da nema mesa, a odličan okus povrća na malo drugačiji način tek malo naribane limunove korice podići će na sasvim novu razinu.
Količina sastojaka u ovome receptu nahranit će dvoje gladnih, ali jelo bi vam se moglo toliko svidjeti da je možda mudro odmah udvostručiti količine, piše punkufer. Procijenite sami i – u slast!
Tjestenina s pečenom cvjetačom i pestom od bučinih sjemenki - sastojci:
400 g cvjetače
75 ml maslinovog ulja, plus 4 žlice
180 g tjestenine
1 luk, nasjeckani
3 češnja češnjaka (2 zdrobljena, 1 ne)
1 prstohvat pahuljica ljute paprike
75 g sjemenki bundeve
35 g parmezana
1 čajna žličica svježeg peršina ili bosiljka, po želji
½ limuna, naribana korica i sok
sol
papar
Tjestenina s pečenom cvjetačom i pestom od bučinih sjemenki - priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Cvjetove cvjetače poslažite na lim za pečenje, pokapajte s 2 žlice maslinovog ulja i začinite.
Postavite rešetku u gornju polovicu pećnice i pecite 25 minuta dok cvjetići ne dobiju boju i malo se ne zapeku.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Odvojite šalicu vode od kuhanja, pa ocijedite tjesteninu.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa pržite luk oko 5 minuta. Umiješajte protisnuti češnjak i ljuskice ljute paprike pa pržite još 1 minutu.
Izblendajte sjemenke bundeve, tvrdi sir, češanj češnjaka, začinsko bilje i 75 ml maslinovog ulja. Začinite solju i paprom.
U tavu s prženim lukom dodajte cvjetaču, tjesteninu, pesto i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Promiješajte, začinite i dodajte malo soka od limuna.
Posipajte s malo naribane limunove korice i poslužite.