Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Tjestenina s tikvicama na maslacu

RECEPT Tjestenina s tikvicama na maslacu

Topi se u ustima

Tjestenina s tikvicama na maslacu prekrasno je kremasto jelo svilenkaste teksture koja je postignuta bez kapi vrhnja. Aromatizirana je češnjakom i bosiljkom i 'podebljana' parmezanom, a tikvice, ukuhane u maslac, toliko su mekane da se tope čim ih pogledate, ne morate ih ni staviti u usta, piše punkufer.

Ovo nevjerojatno ukusno, a jednostavno jelo gotovo je za samo 35 minuta, a možda i prije ako brzo ribate i sjeckate povrće. Parmezan možete zamijeniti pecorinom ili ribancem, a špagete možete zamijeniti i drugom tjesteninom koja vam se sviđa. A ujesen tikvice možete zamijeniti tikvama. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za četiri porcije.

Sastojci:

5 češnjeva češnjaka

1 ljutika

4 tikvice

60 g parmezana, pecorina ili drugog ribanog tvrdog sira po ukusu, plus za posluživanje

10 listova svježeg bosiljka

1 žlica limunova soka

115 g maslaca

2 čajne žličice soli, plus još po potrebi

crni papar, svježe mljeveni

1/4 čajne žličice pahuljica crvene paprike, po želji

340 g špageta

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu.

Nasjeckajte češnjak i ljutiku. Naribajte tikvice na trake. Sitno naribajte parmezan. Tanko narežite listove svježeg bosiljka. Iscijedite limun i odvojite jednu žlicu soka.

U dubljoj tavi otopite maslac na vatri srednje jačine, dodajte ljutiku i češnjak pa nakon jedne minute dodajte i tikvice, sol i pahuljice crvene paprike. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta, dok tekućina ne ispari, a tikvice ne omekšaju toliko da se gotovo tope.

Kuhajte špagete jednu minutu manje nego što piše u uputama na pakiranju. Odvojite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina pa je ocijedite.

Kad su tikvice gotove, dodajte tjesteninu, 1/2 šalice vode od tjestenine i limunov sok u tavu. Kuhajte na srednjoj vatri neprestano miješajući dok se umak malo ne zgusne, 1 do 2 minute. Dodajte još vode za tjesteninu žlicu po žlicu, koliko je potrebno da postignete željenu konzistenciju umaka.

Maknite s vatre, dodajte parmezan i bosiljak i promiješajte da se sve sjedini.

Kušajte i po potrebi posolite i popaprite.

Poslužite i po želji dodajte još parmezana.

Vaša reakcija na temu