Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Topla juha od butternut tikve

RECEPT Topla juha od butternut tikve

Hranjivo i slasno jelo za hladne dane

Zima je sezona za uživanje u hrskavom kruhu i ukusnoj juhi!

Stoga upalite vatru, upalite svijeće i isprobajte ovaj ukusni recept koji će vas ugrijati tijekom hladnog zimskog dana. Juha je idealan zimski obrok, prepun povrća, jednostavan za pripremu i odličan za vaš džep. Lako ju je pripremiti unaprijed i smrznuti dok ne zatreba. Ukusna juha je idealno brzo jelo za sredinu tjedna, a može poslužiti i kao ukusno predjelo!

Umjesto da posegnete za konzerviranom hranom, zašto ne pripremite vlastitu juhu koja je puno hranjivija i ukusnija opcija.

Juha s butternut tikvom potpuno će vas okrijepiti, stoga uživajte u njenom bogatom okusu, piše Novi list.

Sastojci

1 srednja butternut tikva, oguljena i tanko narezana

2 srednje mrkve, tanko narezane

2 češnja češnjaka, prešana

1 velika glava luka, tanko narezana

1 stabljika celera, tanko narezana

Sol i papar

6 grančica svježe majčine dušice

4 grančice svježe kadulje, plus 15 listova kadulje

4 šalice pileće juhe s niskim udjelom natrij

3 žlice maslinovog ulja, plus još za podlijevanje

Upute

U instant lonac bacite butternut tikvicu, mrkvu, češnjak, luk, celer i 1/2 žličice svake soli i papra.

Grančice timijana i kadulje zavežite u mali snop špagom, a zatim stavite na povrće smjese. Dodajte juhu i zaključajte poklopac. Kuhajte 20 minuta. Prirodno otpuštanje 15 minuta, a zatim otpustite preostali pritisak. Ostavite da se malo ohladi, a zatim bacite snop ljekovitog bilja.

Korištenjem blendera napravite pire.

Za to vrijeme zagrijte ulje u malom loncu na srednjoj. Dodajte lišće kadulje i kuhajte povremeno miješajući dok mjehurići ne popuste. Žlicom u obliku rešetke prenesite listove na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijede. Poslužite juhu prelivenu uljem i prelivenu hrskavom kaduljom.

Vaša reakcija na temu