Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Engin Akyurt from Pixabay RECEPT Torta od kruške i ricotte

RECEPT Torta od kruške i ricotte

Talijanski desert

Ovu je tortu od kruške i ricotte osmislio slastičar Sal di Riso iz Amalfija, u svojoj slastičarnici u malom obalnom gradiću Minori 1998. godine.

Ukusan, tanki biskvit od mljevenih lješnjaka nadjenuo je laganom mješavinom ricotte od kravljeg mlijeka i šlaga, obogaćenu kockicama kruške kuhane u sirupu i tako napravio jednostavan, ali iznimno bogat desert.

Ovdje je kvaliteta sastojaka ključna, a zauzvrat će nepce svakoga tko okusi ovu slatku rapsodiju biti itekako zahvalno!

Sastojci

Za biskvit od lješnjaka:

130 grama šećera

3 velika jaja

180 grama cijelih, oguljenih lješnjaka (ili brašna od lješnjaka)

60 g brašna

100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog

Za nadjev od kruške i ricotte:

malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 male kruške, oguljene, očišćene i narezane na kockice

70 g šećera

1 očišćena mahuna vanilije

sok od pola limuna

malo likera od kruške po želji

1/2 žličice kukuruznog škroba

500 g ricotte od kravljeg mlijeka

200 g šećera

250 ml vrhnja

Slastičarski šećer, za posipanje

Priprema

Prvo započnite s izradom biskvita, tako da okrugli kalup za tortu (cca 23 cm) premažete s malo maslaca i posipate brašnom.

Potom izmiksajte šećer i jaja dok smjesa ne postane vrlo blijeda i pahuljasta te se ne udvostruči ili čak utrostruči. Umiješajte lješnjake (ili brašno od lješnjaka), brašno i maslac dok se ne sjedine.

Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180° C oko 20 do 25 minuta, ili dok ne porumeni i postane elastičan na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za nadjev od kruške i ricotte počnite sa stavljanjem male količine maslinovog ulja u manju posudu. Zagrijte ga na laganoj vatri i dodajte krušku narezanu na kockice, šećer, vaniliju, limunov sok i liker, ako ga koristite.

Povremeno promiješajte dok se kruške ne počnu kuhati i puštati tekućinu. Nastaviti miješati da kruške ne zagore i dok se šećer otopi, a kruške omekšaju – oko pet minuta.

Potom dodajte kukuruzni škrob i nastavite miješati još par minuta, maknite s vatre i prebacite ih u drugu zdjelu da se potpuno ohlade.

Dok se kruške hlade, umutite ricottu i šećer dok ne postanu vrlo glatki i kremasti. Umiješajte prethodno umućeno vrhnje od kojeg ste dobili šlag, a zatim dodajte ohlađene kruške, zajedno s malo njihovog sirupa. Sačuvajte nekoliko žlica sirupa za prelijevanje gornjeg i donjeg sloja torte.

Za sastavljanje torte dobro je imati pri ruci obruč za tortu ili, ako ga nemate, kalup za tortu s obodom.

Biskvit ravnomjerno vodoravno narežite na pola tako da dobijete dva diska. Stavite donji disk na tanjur za posluživanje, prerezanom stranom prema gore. Oko torte stavite kalup bez podloge, namašćen i obložen papirom za pečenje.

Nakapajte 1 do 2 žlice sirupa od kruške ravnomjerno preko biskvita, a potom ga prelijte smjesom od ricotte i zagladite lopaticom. Pokapajte ostatak sačuvanog sirupa od kruške preko odrezane strane gornjeg sloja biskvita i pažljivo ga stavite na nadjev od ricotte, prerezanom stranom prema dolje.

Ohladite nekoliko sati, najbolje preko noći. Za posluživanje uklonite kalup za tortu i oštrim nožem pažljivo narežite na kriške.

Ako želite, vrh torte možete posuti slastičarskim šećerom za ukrašavanje ili na vrh staviti nekoliko kriški poširane kruške, piše Food52, prenosi Novi list.

Vaša reakcija na temu