U noći fine hrane i alkohola u izobilju, torta od tamnog piva savršeno će zaokružiti početak nove godine, piše Miss Gastro.
Sočan i bogat biskvit u kojem je glavni sastojak tamno pivo, natopljen sirupom od piva uz dodatak kreme od vanilije, malo je reći, predstavlja san svih snova. Ova torta od tamnog piva bit će savršen desert za novogodišnju noć.
Zbog bogatih i intenzivnih sastojaka, torta od tamnog piva poprilično je zasitna pa je posluži nakon laganije večere, da se gosti ne 'zabetoniraju' teškom hranom...
Biskvit
Sastojci
Maslac 8 žlica
Kakao prah 7 žlica
Oštro brašno 250 g
Smeđi šećer 200 g
Mlijeko u prahu 2 žlica
Prašak za pecivo 3 žličica
Jaje 2 kom
Tamno pivo 500 ml
Šećer 2 žlica
Krema
Sastojci
Šećer 200 g
Brašno 3 žlica
Mlijeko 300 ml
Maslac 250 g
Ekstrakt vanilije 2 žličica
Karamela bomboni (mekani) 0,50 šalica
Postupak
Za kremu pomiješaj šećer, brašno i prstohvat soli u posudici pa dodaj mlijeko.
Kuhaj na srednjoj vatri, uz stalno miješanje. Pusti da zavrije.
Makni s vatre pa prebaci u drugu posudu, površinu prekrij prozirnom folijom i spremi u hladnjak na otprilike dva sata.
Za to vrijeme pripremi biskvit - pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup premaži maslacem i pospi kakaom u prahu.
Pomiješaj brašno, smeđi šećer, kakao u prahu, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj posudi pomiješaj jaja, maslac i 400 ml piva.
Mokre sastojke dodaj suhima i miješaj.
Prebaci u kalup za pečenje i peci oko 40 minuta.
Dok se biskvit peče, ostatak piva kuhaj na jakoj vatri dok ne zavrije.
Makni s vatre pa dodaj malo šećera i pusti da se sirup ohladi.
Kad je biskvit gotov, izbuši male rupe pa prelij sirupom od piva i šećera.
Kremu izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.
Dodaj maslac pa izmiksaj.
Dodaj ekstrakt vanilije pa miksaj još malo dok ne postane prozračno.
Rasporedi kremu po kolaču i pospi nasjeckanim karamelama. A možeš ukrasiti i komadićima tamne čokolade.