Ovaj jednostavan desert od limuna ispod zlatnog sočnog biskvita krije raskošnu kremu, a radi se – od samo jedne smjese. Tajna je u tome što se donja polovica tortica kuha, dok se gornji dio normalno peče. Rezultat je sjajan i pun osvježavajuće arome limuna.
Tortice od limuna pripremit ćete lako prema uputama u receptu, a za to će vam trebati tek 20 minuta. Peći će se (i kuhati) oko 45 minuta. Tortice možete ispeći i kao šnite ili kocke, tj. kao kolač, u kvadratnom limu sa stranicama duljine 20 centimetara, piše punkufer.
Tortice od limuna - sastojci:
3 velika jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak
240 ml mlijeka
2 čajne žličice limunove korice, od 2 limuna
6 žlica svježeg limunovog soka, od 2 limuna
30 g maslaca, otopljenog
¼ čajne žličice soli
45 g glatkog brašna
200 g šećera
šećer u prahu i svježe bobičasto voće, za posluživanje, po želji
Tortice od limuna - priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.
Poprskajte šest keramičkih zdjelica za pečenje uljem u spreju.
U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke, mlijeko, limunovu koricu, limunov sok, maslac i sol. Dodajte brašno i šećer i miksajte dok ne postane glatko.
Istucite bjelanjke u mekani snijeg. Otprilike četvrtinu bjelanjaka žlicom nježno rukom umiješajte u smjesu s limunom pa dodajte ostali snijeg i miješajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, pjenastu i tekuću smjesu.
Pripremljene posudice stavite u viši lim za pečenje. Ravnomjerno ih napunite smjesom. U veliki lim za pečenje ulijte mlaku vodu tako da dopire do polovice visine zdjelica.
Pažljivo stavite u pećnicu i pecite 45 do 50 minuta, ili dok se tortice ne napuhnu i ne počnu dobivati zlatnu boju po vrhu.
Izvadite zdjelice iz lima za pečenje i ostavite da se hlade na rešetki 20 minuta.
Pospite slastičarskim šećerom i ako želite, poslužite sa svježim bobičastim voćem.