Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Tortice od limuna

RECEPT Tortice od limuna

Brzi i sočni kolač u dva sloja

Ovaj jednostavan desert od limuna ispod zlatnog sočnog biskvita krije raskošnu kremu, a radi se – od samo jedne smjese. Tajna je u tome što se donja polovica tortica kuha, dok se gornji dio normalno peče. Rezultat je sjajan i pun osvježavajuće arome limuna.

Tortice od limuna pripremit ćete lako prema uputama u receptu, a za to će vam trebati tek 20 minuta. Peći će se (i kuhati) oko 45 minuta. Tortice možete ispeći i kao šnite ili kocke, tj. kao kolač, u kvadratnom limu sa stranicama duljine 20 centimetara, piše punkufer.

Tortice od limuna - sastojci:

3 velika jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak

240 ml mlijeka

2 čajne žličice limunove korice, od 2 limuna

6 žlica svježeg limunovog soka, od 2 limuna

30 g maslaca, otopljenog

¼ čajne žličice soli

45 g glatkog brašna

200 g šećera

šećer u prahu i svježe bobičasto voće, za posluživanje, po želji

Tortice od limuna - priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.

Poprskajte šest keramičkih zdjelica za pečenje uljem u spreju.

U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke, mlijeko, limunovu koricu, limunov sok, maslac i sol. Dodajte brašno i šećer i miksajte dok ne postane glatko.

Istucite bjelanjke u mekani snijeg. Otprilike četvrtinu bjelanjaka žlicom nježno rukom umiješajte u smjesu s limunom pa dodajte ostali snijeg i miješajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, pjenastu i tekuću smjesu.

Pripremljene posudice stavite u viši lim za pečenje. Ravnomjerno ih napunite smjesom. U veliki lim za pečenje ulijte mlaku vodu tako da dopire do polovice visine zdjelica.

Pažljivo stavite u pećnicu i pecite 45 do 50 minuta, ili dok se tortice ne napuhnu i ne počnu dobivati zlatnu boju po vrhu.

Izvadite zdjelice iz lima za pečenje i ostavite da se hlade na rešetki 20 minuta.

Pospite slastičarskim šećerom i ako želite, poslužite sa svježim bobičastim voćem.

Vaša reakcija na temu