Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu. Lako se spremi, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara, piše Index.
Sastojci
2 šnite slanine bez masnih dijelova
2 jaja, veća
¼ žličice soli
svježe mljeveni papar
60 g šampinjona, nasjeckanih
1 češanj češnjaka, gnječen ili nasjeckan
1 šaka nasjeckanog mladog špinata
1 integralna tortilja promjera 20 do 23 cm
svježa šalša ili ljuti umak po izboru (nije obavezno)
Priprema
U neprijanjajuću tavu, veličine otprilike vaše tortilje, ubacite slaninu. Pržite ju 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju i postane hrskava pa ju prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Kada se slanina ohladi, nasjeckajte ju na komadiće.
U međuvremenu, u manjoj posudi istucite jaja sa soli i paprom te ostavite sa strane.
U tavu, s masnoćom koja je ostala od prženja slanine, ubacite gljive i pržite otprilike jednu minutu pa dodajte češnjak i pržite još 30-ak sekundi.
U jednakom sloju raširite češnjak i gljive po tavi pa dodajte jaja. Tavu lagano okrećite kako biste dobili okrugao oblik omleta, otprilike veličine tortilje.
Nadjenite špinatom i sjeckanom slaninom pa na vrh stavite tortilju i lagano ju rukama pritisnite. Dio jaja koji se nije ispekao će vam poslužiti kao ljepilo. Ostavite 10-ak sekundi da se stisne.
Koristeći špatulu, zajedno s tortiljom, oprezno okrenite omlet na drugu stranu i pecite još otprilike jednu minutu dok tortilja ne postane hrskava.
Prebacite jelo na tanjur i oprezno zarolajte tortilju. Zamotanu stranu okrenite prema dolje tako da vam se tortilja ne odmota i prerežite na pola.
Ako želite, poslužite sa svježom šalšom ili ljutim umakom.