Uz hrpu mesa i priloga, potraži osvježenje u hladnom grčkom umaku sa svježim krastavcima, kiselim vrhnjem i jogurtom, a Miss Gastro donosi recept.
Tzatziki, taj jednostavan, brz, ali neodoljivo aromatičan umak dio je grčke gastronomske tradicije. Svi već znamo, tzatziki je sjajan dodatak sendvičima svih vrsta, mesu i povrću s grilla i baš svakoj grickalici.
Priprema ovog umaka oduzet će ti svega nekoliko minuta, a jedini trik koji trebaš znati jest cijeđenje krastavaca kako kod miješanja s ostatkom sastojaka ne bi otpustili previše vode i umak učinili prerijetkim.
Tzatziki se idealno slaže i uz gyros, grčki specijalitet kojem tako teško odolijevamo, a poslužiti ga možeš i uz običan ili tortilja čips, dodajte kao umak u hamburger ili wrap, pa uživaj u slasnim zalogajima.
Sastojci
maslinovo ulje 3 žlica
sok od limuna 1 žlica
češnjak 2 režanj
sol 0,50 žličica
grčki jogurt 300 ml
krastavac 1 kom
kopar 1 žličica
Postupak
Pomiješaj ulje, limunov sok, sol, protisnuti češnjak i papar.
Dodaj jogurt i dobro rpomiješaj.
Krastavce oguli, izvadi sjemenke, sitno ga naribaj. Posoli pa pusti da krastavci odstoje i puste vodu. Ocijedi ih i ubaci u jogurt.
Svježi kopar nasjeckaj pa sve umiješaj u umak.
Umak posluži dobro ohlađen.