Evo jednog recepta za čokoladni brownies koji je ukusan i jednostavan za pripremu.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (najbolje 70%)
- 150 g maslaca
- 250 g šećera
- 3 velika jaja
- 100 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica vanilin šećera (po želji)
- 100 g nasjeckane čokolade (po želji, može biti i mliječna)
Upute:
1. Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Podmaži kalup dimenzija 20 × 20 cm ili obloži papirom za pečenje.
2. Topljenje čokolade i maslaca:
- U maloj posudi otopi maslac i tamnu čokoladu na srednje niskoj temperaturi, povremeno miješajući dok ne postane glatka smjesa. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi.
3. Umućivanje jaja i šećera:
- U velikoj zdjeli, pjenjačom ili mikserom, umuti jaja i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodaj vanilin šećer (ako ga koristiš) i dobro izmiješaj.
4. Dodavanje rastopljene čokolade:
- U smjesu od jaja i šećera dodaj rastopljenu čokoladu i maslac, pa sve dobro promiješaj.
5. Suhi sastojci:
- U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Ove suhe sastojke dodaj u tekuću smjesu i dobro sjedini dok ne postane glatka.
6. Sjeckana čokolada:
- Ako želiš, možeš dodati nasjeckanu čokoladu u smjesu i lagano ju umiješati.
7. Pečenje:
- Smjesu izliješ u pripremljeni kalup i poravnaš površinu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Provjeri s čačkalicom – trebala bi izaći s nekoliko vlažnih mrvica, ali ne i mokra.
8. Hlađenje:
- Ohladi brownies u kalupu, a zatim ih izreži na kvadrate. Najbolje je da ih potpuno ohladiš prije rezanja jer će biti sočniji i lakše ćeš ih rezati.
Savjeti:
- Ako želiš još bogatiji okus, možeš dodati malo praška za pecivo u smjesu ili koristiti kombinaciju tamne i mliječne čokolade.
- Možeš posuti malo prah šećera po vrhu za dpdatnu dekoraciju.