Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Stanbalik from Pixabay RECEPT Umak od senfa koji uvijek spašava stvar

RECEPT Umak od senfa koji uvijek spašava stvar

Gotov za 15 minuza

Bilo da pečete odreske, piletinu ili junetinu u tavi, za samo 15 minuta i nekoliko sastojaka možete napraviti savršen umak pun okusa i mirisa...

Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga iskoristite ih za slastan umak na bazi senfa.

Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma ili začinska mješavina poput za'atara, piše punkufer.

Sastojci za umak od senfa:

2 žlice maslaca

1 ljutika

60 ml vermuta ili konjaka

360 ml vrhnja za šlag bez šećera

1 i ½ žlica kvalitetnog senfa

1 žličica meda (po želji)

1 žlica sitno nasjeckane majčine dušice

sol i papar po ukusu

Priprema umaka od senfa:

Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).

Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).

Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.

Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.

Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć, umiješajte senf i majčinu dušicu. Kušajte pa posolite i popaprite prema ukusu.

Vaša reakcija na temu