Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Uštipci s jabukama

RECEPT Uštipci s jabukama

Mirisni i aromatični

Uštipci s jabukama mekano su i aromatično savršenstvo u kojem je sve baš kako treba biti. Začini, tekstura koju čini izvana hrskavo, a iznutra prozračno tijesto i meki komadići jabuka, toplina i miris...

Uštipcima s jabukama trebat ćete posvetiti dosta vremena jer se tijesto diže u dva navrata, ali posla zapravo i nemate previše, a sve ćete odraditi bez graške ako slijedite ove jednostavne upute.

Sav trud će vam se isplatiti, a kao šećer na kraju i ne morate dodati baš šećer. Ovim mirisnim uštipcima odlično će stajati i šećerna glazura, med ili umak od karamela. Naravno, i sladoled od vanilije, piše punkufer.

Za tijesto

480 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature

100 g šećera

10 g aktivnog suhog kvasca

1 veće jaje + 1 veliki žumanjak, malo umutiti

85 g maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu

1 žlica ekstrakta vanilije

1 čajna žličica narančine korice, naribane

720 g glatkog brašna

½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića

2 čajne žličice soli

ulje za prženje

Za nadjev od jabuka

2 žlice soka od limuna

4 jabuke Granny Smith, nasjeckane na kockice

2 žlice mljevenog cimeta

100 g šećera

1 žlica jabučnog octa

¼ čajne žličice soli

Uštipci s jabukama

U posudu ulijte mlijeko pa dodajte šećer i kvasac. Promiješajte da se sve sjedini i ostavite sa strane oko 5 minuta da kvasac proradi. Umutite jaje, žumanjak, otopljeni maslac, vaniliju i koricu naranče.

Dodajte 600 g brašna i muškatni oraščić i umijesite srednjom brzinom električnim mikserom s nastavcima za tijesto. Polako dodajte preostalo brašno i mijesite dok se tijesto ne formira u ljepljivu kuglu. Kuglu tijesta posolite pa mijesite električnim mikserom još 8 do 10 minuta. Tijesto bi trebalo biti meko i glatko.

Veliku zdjelu namastite maslacem i u nju prebacite tijesto. Namastite i komad plastične folije i prekrijte zdjelu. Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, 1 do 2 sata.

Dok se tijesto diže, napravite nadjev od jabuka. U lonac srednje veličine uspite limunov sok, dodajte jabuke, očišćene i nasjeckane na kockice veličine 0,5 x 0,5 centimetara, cimet, šećer, ocat i sol. Promiješajte i kuhakte uz često miješanje na srednje jakoj vatri 15 do 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju i nadjev ne postane gust poput sirupa. Prebacite nadjev u hladnu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Razvaljajte tijesto u kvadrat veličine otprilike 40 x 40 centimetara. Rasporedite Po tijestu rasporedite nadjev od jabuka i zarolajte u rahlu roladu. Narežite roladu na kriške, a potom i po dužini da dobijete 'ježa'.

Pripremite dva velika lima za pečenje i prekrijte im dno papirom za pečenje.

Rukama zagrabite šaku tijesta i jabuka, oblikujte kuglu pa je malo spljoštite kao da radite faširance i odložite je na pripremljeni lim. Ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto s jabukama. Ostavljajte dosta prostora između uštipaka u limu. Formirane uštipke prekrijte namašćenom plastičnom folijom i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata.

U veliki visoki lonac ulijte dosta ulja, oko četiri prsta visine. Zagrijte ga 175 do 180 stupnjeva i održavajte tu temperaturu.

Pripremite tanjur na koji ćete vaditi uštipke i prekrijte ga papirnatim ručnicima.

Lopaticom ubacujte uštipak po uštipak u ulje. Istovremeno pržite najviše po dva. Uštipke pržite 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Kad su gotovi, vadite ih na tanjur obložen papirom.

Dok su uštipci još vrući, posipajte ih šećerom, šećerom u prahu ili prelijte sirupom ili umakom od karamela.

Poslužite ih još tople i uživajte.

Vaša reakcija na temu