Uštipci s jabukama mekano su i aromatično savršenstvo u kojem je sve baš kako treba biti. Začini, tekstura koju čini izvana hrskavo, a iznutra prozračno tijesto i meki komadići jabuka, toplina i miris...
Uštipcima s jabukama trebat ćete posvetiti dosta vremena jer se tijesto diže u dva navrata, ali posla zapravo i nemate previše, a sve ćete odraditi bez graške ako slijedite ove jednostavne upute.
Sav trud će vam se isplatiti, a kao šećer na kraju i ne morate dodati baš šećer. Ovim mirisnim uštipcima odlično će stajati i šećerna glazura, med ili umak od karamela. Naravno, i sladoled od vanilije, piše punkufer.
Za tijesto
480 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
100 g šećera
10 g aktivnog suhog kvasca
1 veće jaje + 1 veliki žumanjak, malo umutiti
85 g maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu
1 žlica ekstrakta vanilije
1 čajna žličica narančine korice, naribane
720 g glatkog brašna
½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 čajne žličice soli
ulje za prženje
Za nadjev od jabuka
2 žlice soka od limuna
4 jabuke Granny Smith, nasjeckane na kockice
2 žlice mljevenog cimeta
100 g šećera
1 žlica jabučnog octa
¼ čajne žličice soli
Uštipci s jabukama
U posudu ulijte mlijeko pa dodajte šećer i kvasac. Promiješajte da se sve sjedini i ostavite sa strane oko 5 minuta da kvasac proradi. Umutite jaje, žumanjak, otopljeni maslac, vaniliju i koricu naranče.
Dodajte 600 g brašna i muškatni oraščić i umijesite srednjom brzinom električnim mikserom s nastavcima za tijesto. Polako dodajte preostalo brašno i mijesite dok se tijesto ne formira u ljepljivu kuglu. Kuglu tijesta posolite pa mijesite električnim mikserom još 8 do 10 minuta. Tijesto bi trebalo biti meko i glatko.
Veliku zdjelu namastite maslacem i u nju prebacite tijesto. Namastite i komad plastične folije i prekrijte zdjelu. Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, 1 do 2 sata.
Dok se tijesto diže, napravite nadjev od jabuka. U lonac srednje veličine uspite limunov sok, dodajte jabuke, očišćene i nasjeckane na kockice veličine 0,5 x 0,5 centimetara, cimet, šećer, ocat i sol. Promiješajte i kuhakte uz često miješanje na srednje jakoj vatri 15 do 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju i nadjev ne postane gust poput sirupa. Prebacite nadjev u hladnu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Razvaljajte tijesto u kvadrat veličine otprilike 40 x 40 centimetara. Rasporedite Po tijestu rasporedite nadjev od jabuka i zarolajte u rahlu roladu. Narežite roladu na kriške, a potom i po dužini da dobijete 'ježa'.
Pripremite dva velika lima za pečenje i prekrijte im dno papirom za pečenje.
Rukama zagrabite šaku tijesta i jabuka, oblikujte kuglu pa je malo spljoštite kao da radite faširance i odložite je na pripremljeni lim. Ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto s jabukama. Ostavljajte dosta prostora između uštipaka u limu. Formirane uštipke prekrijte namašćenom plastičnom folijom i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata.
U veliki visoki lonac ulijte dosta ulja, oko četiri prsta visine. Zagrijte ga 175 do 180 stupnjeva i održavajte tu temperaturu.
Pripremite tanjur na koji ćete vaditi uštipke i prekrijte ga papirnatim ručnicima.
Lopaticom ubacujte uštipak po uštipak u ulje. Istovremeno pržite najviše po dva. Uštipke pržite 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Kad su gotovi, vadite ih na tanjur obložen papirom.
Dok su uštipci još vrući, posipajte ih šećerom, šećerom u prahu ili prelijte sirupom ili umakom od karamela.
Poslužite ih još tople i uživajte.