Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Daniel Baezol from Pixabay RECEPT Varivo od krumpira

RECEPT Varivo od krumpira

Na žlicu, jeftino, ukusno i paše po hladnom vremenu

Kad se temperature u termometru spuste, u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja će nas zagrijati i zasititi.

Ako se pritom spremaju od lako dostupnih i cjenovno prihvatljivih namirnica - tim bolje, a pogotovo na kraju siječnja, kada pazimo na svaki cent.

Donosimo vam recept za ukusno i kremasto varivo od krumpira i ponešto smrznutog povrća (ili povrća iz hladnjaka koje trebate potrošiti), a za koje sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće.

Najbolje od svega? Za pripremu će vam biti potrebno tek oko pola sata, piše Zadovoljna.

Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, vitamina B, magnezija, kalija i fosfora. Ne sadrži masnoće i kolesterol, a u kuhanom obliku (bez dodavanja ulja) ima manje kalorija od kruha, riže ili tjestenine.

Sastojci za varivo od krumpira:

1 kg krumpira

500 ml vode

300 g smrznutog povrća (grašak, mrkva)

250 ml mlijeka

30 g brašna

1 luk

1 povrtna kocka

1 čajna žličica mediteranske mješavine začina

1 čajna žličica češnjaka u prahu

sol i papar po želji

biljno ulje za pirjanje

Priprema kremastog variva od krumpira:

Ogulite krumpir i narežite ga na kocke veličine oko dva centimetra.

U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša pa dodajte krumpir. Dobro promiješajte.

Podlijte krumpir toplom vodom u kojoj ste rastopili jednu povrtnu kocku.

U mlijeku razmutite brašno i stavite sa strane.

Kuhajte krumpir dok ne omekša. Smanjite temperaturu, a potom umiješajte pripremljeno brašno i mlijeko te smrznuto povrće. Zakuhajte varivo.

Začinite ga sa solju, paprom, češnjakom u prahu i mediteranskom mješavinom začina i pustite da se zgusne.

Kada je povrće skuhano do kraja, a varivo postane kremasto, spremni ste za posluživanje. Na kraju možete dodati i malo vrhnja ili naribanog sira.

Vaša reakcija na temu