Kad se temperature u termometru spuste, u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja će nas zagrijati i zasititi.
Ako se pritom spremaju od lako dostupnih i cjenovno prihvatljivih namirnica - tim bolje, a pogotovo na kraju siječnja, kada pazimo na svaki cent.
Donosimo vam recept za ukusno i kremasto varivo od krumpira i ponešto smrznutog povrća (ili povrća iz hladnjaka koje trebate potrošiti), a za koje sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće.
Najbolje od svega? Za pripremu će vam biti potrebno tek oko pola sata, piše Zadovoljna.
Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, vitamina B, magnezija, kalija i fosfora. Ne sadrži masnoće i kolesterol, a u kuhanom obliku (bez dodavanja ulja) ima manje kalorija od kruha, riže ili tjestenine.
Sastojci za varivo od krumpira:
1 kg krumpira
500 ml vode
300 g smrznutog povrća (grašak, mrkva)
250 ml mlijeka
30 g brašna
1 luk
1 povrtna kocka
1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema kremastog variva od krumpira:
Ogulite krumpir i narežite ga na kocke veličine oko dva centimetra.
U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša pa dodajte krumpir. Dobro promiješajte.
Podlijte krumpir toplom vodom u kojoj ste rastopili jednu povrtnu kocku.
U mlijeku razmutite brašno i stavite sa strane.
Kuhajte krumpir dok ne omekša. Smanjite temperaturu, a potom umiješajte pripremljeno brašno i mlijeko te smrznuto povrće. Zakuhajte varivo.
Začinite ga sa solju, paprom, češnjakom u prahu i mediteranskom mješavinom začina i pustite da se zgusne.
Kada je povrće skuhano do kraja, a varivo postane kremasto, spremni ste za posluživanje. Na kraju možete dodati i malo vrhnja ili naribanog sira.