Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Recept za desert koji su naši preci jeli prije čak 6000 godina

Recept za desert koji su naši preci jeli prije čak 6000 godina

Potrebna su vam samo dva sastojka

Prije otprilike 6000 godina jedna od najpoželjnijih poslastica u staroj Grčko i na Bliskom istoku bio je - pasteli ili intrion. To je kolač od samo dva sastojka - meda i sezama - koji je toliko zdrav i ljekovit da bi ga svatko trebao jesti.

Ovaj kolač spominje se u starim zapisima - uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su njime stimulirale hormonalne žlijezde. 

Njegove prednosti: prepun je niza vitamina i minerala sadrži antioksidanse regulira masnoće u krvi daje energiju za teške fizičke poslove umanjuje osjećaj depresije popravlja raspoloženje snižava razinu stresa.

Priprema se od paste napravljenje od sezama.

Sastojci:

300 grama paste od čistog mljevenog sezama - zove se tahini i pronaći ćete ga u trgovinama zdrave hrane (izlijte ulje ako se nakupilo na vrhu posude)

300 grama meda

Priprema: Dobro promiješajte sastojke i napravite kuglice (smjesa će postati kao plastelin). Stavite kuglice u hladnjak da se stisnu, tamo neka stoje dok ih sve ne pojedete. Preporuka je pojesti dvije do tri na dan. Prije hlađenja ih po želi možete uvaljati u sezam.

Tahini možete napraviti i sami: Trebaju vam oljuštene, sirove sjemenke sezama, malo sezamovog ulja - dvije žličice ulja idu na pola do jedne šalice sjemenki (poslužit će i ulje suncokreta ili maslinovo, ako nemate sezamovo).

Prije blendanja sjemenke malo prepržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu, prenosi portal Atma.

Vaša reakcija na temu