Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com RECEPT Za još finiji i sočniji okus, trik s kojim nećete presušiti puricu pečenu u pećnici

RECEPT Za još finiji i sočniji okus, trik s kojim nećete presušiti puricu pečenu u pećnici

Sočnost mesa, pak, zagarantirat će vam odgovarajuće punjenje, ali i prekrivanje prsa s kriškama špeka

Pečena purica je sastavni dio božićnog stola. S obzirom da je riječ o vrsti mesa s malo masnoće, a velikog obujma, vrlo ju je lako presušiti tijekom termičke obrade u pećnici, piše punkufer.hr.

Da biste izbjegli suho meso bez previše okusa važno ju je pravilno pripremiti. Sočnost mesa, pak, zagarantirat će vam odgovarajuće punjenje, ali i prekrivanje prsa s kriškama špeka.

Sastojci:

Purica od 4-5 kilograma

450 grama špeka

110 grama maslaca

1 veliki luk

nekoliko grančica svježeg timijana

grančica svježeg ružmarina

1 čajna žličica češnjaka u prahu

1 čajna žličica slatke mljevene paprike

sol i papar po želji


Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.

2. Očišćenu puricu napunite lukom, svježim timijanom i ružmarinom.

3. Rastopite maslac i pomiješajte ga sa začinima. Premažite mješavinu preko cijele purice.

4. Prsa purice prekrijte kriškama špeka. Na taj način ćete podariti ptici više okusa, ali i spriječiti presušivanje tijekom termičke obrade.

5. Stavite puricu peći u pećnicu na oko 2,5 sati odnosno dok unutrašnjost mesa ne dostigne temperaturu od 74 Celzijeva stupnja što možete provjeriti kuhinjskim termometrom.

6. Ako nakon 1,5 sati pečenja primijetite da je špek prebrzo tamni, cijelu pticu zamotajte u aluminijsku foliju.

7. Poslužite toplo s prilozima po želji. 

Dobar tek!

Vaša reakcija na temu