Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Recept za najukusniji pileći zabatak

Recept za najukusniji pileći zabatak

S tako hrskavom, a sočnom kožicom

Ne možete se odlučiti između pečene piletine s hrskavom kožicom i komada mesa u sočnom slatko-ljutom umaku? Ne morate ni birati – Punkufer donosi recept koji kombinira te dvije krajnosti u jednom receptu.

Piletina s hrskavom kožom sastavni je dio jelovnika brojnih zemalja svijeta, dok je umak na bazi naranče vrlo popularan dodatak u kineskoj gastronomiji. Ne čudi stoga što se u ovom receptu može naći i rižin ocat, ali i nešto ljutog umaka.

Sastojci:

1 kg pilećeg zabataka (s kostima i kožom)

85 g marmelade od naranče

60 ml ljutog umaka po želji

2 žlice umaka Worcestershire

2 žlice rižina octa

2 žlice maslaca

biljno ulje za prženje

sol i papar po želji

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Zagrijte malo biljnog ulja u tavi te na masnoći zapecite zabatke koje ste prethodno nasolili i popaprili po želji.

3. Stavite piletinu na tavu s kožom prema dolje i pecite bez diranja dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava oko šest minuta. Potom okrenite piletinu i pecite još dvije minute s druge strane.

4. Ako imate manju tavu, bolje je piletinu podijeliti na dva dijela nego je pretrpavati mesom.

5. Složite tako pripremljenu piletinu na lim za pečenje pa stavite u pećnicu na oko 20 minuta dok se termički ne obradi do kraja, odnosno dok unutrašnjost mesa ne dosegne optimalnu temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.

6. Dok se meso peče u pećnici, pripremite umak. Pomiješajte marmeladu od naranče, ljuti umak, rižin ocat i Worcestershire u loncu. Umiješajte hladan maslac u smjesu i sve zajedno kuhajte na štednjaku oko pet minuta dok se maslac ne otopi, a okusi ne sljube.

7. Premažite umak preko mesa na kraju pečenja i odmah poslužite.

Vaša reakcija na temu