Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zadovoljna.hr I Sandra Rončević Recept za pitu mađaricu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

Recept za pitu mađaricu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

Mnogi posežu za kupovnim mađaricama, no one se ne mogu mjeriti s pravom domaćom mađaricom pečenom u vlastitom domu

Pita mađarica jedna je od najpoznatijih pita na našim prostorima i gotovo da nema proslave ili svečane prilike, a da se na stolu ne nađe upravo pita mađarica. Prhke, tanke kore i divna čokoladna krema dobitna su kombinacija, piše Zadovoljna.hr.

Ništa nije tako slasno, utješno i fino kao prava domaća pita mađarica, kolač koji se na našim stolovima nalazi već više desetaka  godina i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.

S obzirom na današnji tempo života, ali i složenost pripreme ove pite, mnogi posežu za kupovnim mađaricama, no one se ne mogu mjeriti s pravom domaćom mađaricom pečenom u vlastitom domu.

Slažemo se da za njezinu izradu trebaju i vještina, i vrijeme, i volja, ali zašto ne biste pokušali? Donosimo vam detaljan recept za pitu mađaricu, slijedite sve opisane korake i napravit ćete mađaricu baš kakvu pamtite iz djetinjstva.

Sastojci:

Za kore:

600 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

200 g šećera

200 ml kiselog vrhnja

2 jaja

50 g masti

prstohvat soli

Za kremu:

1 l mlijeka

100 g oštrog brašna

200 g šećera

200 g čokolade za kuhanje

5 žlica kakaa

1 žlica ruma

200 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

150 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca

1 žlica ulja

Priprema:

1. U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli i šećer, promiješajte pa dodajte jaja, mast i vrhnje te umijesite glatko tijesto.

2. Tijesto podijelite na 5 ili 6 jednakih dijelova, na papiru svaki dio razvaljajte što tanje možete (na veličinu pleha na kojem ćete peći kore), prebacite na obrnutu stranu pleha za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 8-9 minuta (kore trebaju ostati bijele, ne smiju se prepeći). Dok se jedna kora peče, vi razvaljajte drugu i tako dok ne ispečete sve kore. Pustite da se kore dobro ohlade.

3. Skuhajte kremu: u dubljem, većem loncu izmiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, pazite da razbijete eventualne grudice, dodajte ostatak mlijeka pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro izmiješajte.

4. Slažite mađaricu (obvezno je mažite vrućom kremom): stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru, pa opet dio kreme i činite tako sve dok ne dođete do zadnje kore. Zadnju koru prelit ćete glazurom. Ostavite da se mađarica ohladi, preko nje stavite nešto teško (poput debelih knjiga ili teških dasaka) i ostavite da tako stoji barem 5-6 sati (a najbolje preko noći).

5. Napravite čokoladnu glazuru: na pari otopite natrganu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje. Glazuru hladite desetak minuta i potom je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite.

Vaša reakcija na temu