Pune okusa i slasti, mesne okruglice u umaku od rajčica s jajima omiljene su u Maroku, gdje se rade u tradicionalnoj keramičkoj posudi koja se naziva tagine. Posuda je specifična po karakterističnom poklopcu stožastog oblika kako bi što više arome ostalo u jelu. No marokanske mesne okruglice pripremiti možete i u tavi, najbolje onoj debela dna koja dobro zadržava toplinu, piše Punkufer.
Sastojci za mesne okruglice:
450 g mljevenog mesa
1 glavica luka
3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
3 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
1 žličica mljevene paprike
1 žličica kima
1 žličica soli
prstohvat papra
prstohvat kurkume
prstohvat cimeta
Umak od rajčice:
900 g zrelih rajčica
55 ml maslinovog ili biljnog ulja
1 srednji luk
1 mala zelena paprika
4 češnja češnjaka
1,5 žličice paprike
1,5 žličice kima
1,5 žličice soli
prstohvat papra
prstohvat kajenske paprike
2 čili papričice
1 lovorov list
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
2 žlice sitno nasjeckanog korijandra
4 jaja
zelene masline bez koštica
Priprema mesnih okruglica:
Nasjeckajte luk, peršin, korijandar, papriku i češnjak. Mljeveno meso pomiješajte s lukom, začinskim biljem i začinima. Rukama promiješajte smjesu minutu ili dvije. Uzmite u ruku malo smjese i oblikujte male mesne okruglice veličine trešanja - mogu biti i veće, prema želji, do 3 cm u promjeru. Pokrijte i ostavite sa strane.
Rajčice blanširajte pa ogulite, očistite od sjemenki pa nasjeckajte. Zagrijte tavu, dodajte ulje, luk i zelenu papriku. Pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu-dvije, dok ne zamiriše. Pazite da češnjak ne zagori.
Dodajte nasjeckane rajčice, začinsko bilje i začine. Promiješajte da se sjedini. Pustite da se rajčice kuhaju, a zatim poklopite i kuhajte oko 15 do 30 minuta, dok rajčice ne omekšaju. Zgnječite rajčice kuhačom i dodajte čili papričice. Pokrijte i nastavite kuhati još 15 do 30 minuta. Povremeno promiješajte, po potrebi dodajte malo vode.
Kušajte i prema potrebi začinite. Dodajte mesne okruglice. Pokrijte i nastavite pirjati još 10 do 15 minuta, odnosno dok se okruglice ne skuhaju. Dodajte masline.
Jaja jedno po jedno razbijte pa ih prelijte preko mesnih okruglica, poklopite i nastavite pirjati samo dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjak se počne stezati. Ukrasite svježim peršinom ili korijandrom.