Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Recept za sočne marokanske loptice u umaku od rajčice

Recept za sočne marokanske loptice u umaku od rajčice

Možete ih pripremati u tavi

Pune okusa i slasti, mesne okruglice u umaku od rajčica s jajima omiljene su u Maroku, gdje se rade u tradicionalnoj keramičkoj posudi koja se naziva tagine. Posuda je specifična po karakterističnom poklopcu stožastog oblika kako bi što više arome ostalo u jelu. No marokanske mesne okruglice pripremiti možete i u tavi, najbolje onoj debela dna koja dobro zadržava toplinu, piše Punkufer.

Sastojci za mesne okruglice:

450 g mljevenog mesa

1 glavica luka

3 žlice nasjeckanog svježeg peršina

3 žlice nasjeckanog svježeg korijandra

1 žličica mljevene paprike

1 žličica kima

1 žličica soli

prstohvat papra

prstohvat kurkume

prstohvat cimeta

Umak od rajčice:

900 g zrelih rajčica

55 ml maslinovog ili biljnog ulja

1 srednji luk

1 mala zelena paprika

4 češnja češnjaka

1,5 žličice paprike

1,5 žličice kima

1,5 žličice soli

prstohvat papra

prstohvat kajenske paprike

2 čili papričice

1 lovorov list

2 žlice sitno nasjeckanog peršina

2 žlice sitno nasjeckanog korijandra

4 jaja

zelene masline bez koštica

Priprema mesnih okruglica:

Nasjeckajte luk, peršin, korijandar, papriku i češnjak. Mljeveno meso pomiješajte s lukom, začinskim biljem i začinima. Rukama promiješajte smjesu minutu ili dvije. Uzmite u ruku malo smjese i oblikujte male mesne okruglice veličine trešanja - mogu biti i veće, prema želji, do 3 cm u promjeru. Pokrijte i ostavite sa strane.

Rajčice blanširajte pa ogulite, očistite od sjemenki pa nasjeckajte. Zagrijte tavu, dodajte ulje, luk i zelenu papriku. Pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu-dvije, dok ne zamiriše. Pazite da češnjak ne zagori.

Dodajte nasjeckane rajčice, začinsko bilje i začine. Promiješajte da se sjedini. Pustite da se rajčice kuhaju, a zatim poklopite i kuhajte oko 15 do 30 minuta, dok rajčice ne omekšaju. Zgnječite rajčice kuhačom i dodajte čili papričice. Pokrijte i nastavite kuhati još 15 do 30 minuta. Povremeno promiješajte, po potrebi dodajte malo vode.

Kušajte i prema potrebi začinite. Dodajte mesne okruglice. Pokrijte i nastavite pirjati još 10 do 15 minuta, odnosno dok se okruglice ne skuhaju. Dodajte masline.

Jaja jedno po jedno razbijte pa ih prelijte preko mesnih okruglica, poklopite i nastavite pirjati samo dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjak se počne stezati. Ukrasite svježim peršinom ili korijandrom.

Vaša reakcija na temu