Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT ZA VARENIKE Ukrajinski klasik toliko je omiljen u narodu da su mu digli spomenik

RECEPT ZA VARENIKE Ukrajinski klasik toliko je omiljen u narodu da su mu digli spomenik

Varijacije na temu od slatkog do slanog

Jedno od najpoznatijih jela ukrajinske kuhinje svakako su vareniki. Toliko su popularni da su ovom jelu digli i spomenik u ukrajinskom gradu Čerkasi. Iako varijante punjenog tijesta, baš kao i boršč, pripremaju i susjedne zemlje, varenyky se uglavnom rade u Ukrajini. Dobro je spomenuti kako Poljaci, punjeno tijesto pripremljeno na ovaj način nazivaju pierogi, dok Rusi najviše vole pelmene punjene mesom. U pitanju su jastučići od beskvasnog tijesta koji se u Ukrajini najčešće pune višnjama i svježim sirom, no postoje i varijante s jetricama, krumpirom, kupusom, grahom i gljivama te makom, jabukama, suhim i svježim šljivama, piše Viljam Vasiljevič Pohljobkin u svojoj knjizi 'Nacionalne kuhinje Sovjetskog Saveza' iz 1978. godine, piše Dobra hrana.

Kada govorimo o tijestu za varenike, ono se može pripremati na klasičan način, kombinacijom pšeničnog brašna, jaja, soli i vode, no postoje varijante u kojima se kombinira pšenično i heljdino brašno. Koristi se ledena voda jer to, kako piše Viljam Vasiljevič Pohljobkin, pogoduje slabijem sušenju tijesta za vrijeme pripremanja varenika i povećava vezivna svojstva. U istoj smo knjizi pronašli i recept u kojem je navedeno kako se tijesto za varenike priprema od tri čaše pšeničnog brašna (450 g), ½ do ¾ čaše vode (oko 150 ml), dva jaja te pola žličice soli. Potom se od navedenih sastojaka umijesi tijesto, kratko odmori te se valja na debljinu 1 do 1,5 milimetar. Radite li varenike na slatko, s višnjama ili jabukama, tijesto bi trebalo biti dvostruko deblje. Tijesto se zatim reže na kvadrate ili krugove, na svaki komadić stavlja se žličica nadjeva, preklapa i spaja. Viljam Vasiljevič Pohljobkin također savjetuje kako je dijelove tijesta koji se spajaju dobro razvaljati nešto tanje kako bi se vareniki ravnomjerno skuhali te kako ne bi bili debeli i opora okusa.

Recept za varenike sa svježim sirom

Za nadjev će vam trebati 600 g svježeg sira koji ste prethodno dobro ocijedili. Dodajte mu 1-2 velike žlice kiselog vrhnja, 1 ili 2 jaja, žlicu šećera i malo soli. Nadjev dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili, a potom ga njime punite varenike. Pripazite da ih ne napunite previše kako nadjev ne bi iscurio pri kuhanju.

Vaša reakcija na temu