Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Zapečena cvjetača

RECEPT Zapečena cvjetača

Brzi ručak

Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu, piše Index.

Sastojci

1 glavica cvjetače

3jaja

300 g kiselog vrhnja

sol

bijeli papar

250 g sira poput goude ili trapista

2 žlice ulja

Priprema

Skuhajte cvjetaču

Cvjetaču očistite, operite, natrgajte na manje komade i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša.

Ako ste je natrgali na veće komade, kuhajte oko 15 minuta, a ako su komadi manji, dovoljno je 10.

Nemojte je prekuhati jer će postati kašasta za vrijeme pečenja. Bolje je da u ovoj fazi iznutra bude još malo hrskava.

Pripremite preljev

Jaja i kiselo vrhnje dobro izmiješajte pjenjačom. Posolite i popaprite. Ako nemate bijeli papar, možete staviti i crni, no tada će se vidjeti crne točkice po preljevu.

Složite u posudu za pečenje

Cvjetaču ocijedite, stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i prelijte jajima i vrhnjem.

Posipajte naribanim sirom, pa stavite u pećnicu i pecite oko pola sata, da sve skupa dobije zlatnu boju.

Vaša reakcija na temu