Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu, piše Index.
Sastojci
1 glavica cvjetače
3jaja
300 g kiselog vrhnja
sol
bijeli papar
250 g sira poput goude ili trapista
2 žlice ulja
Priprema
Skuhajte cvjetaču
Cvjetaču očistite, operite, natrgajte na manje komade i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša.
Ako ste je natrgali na veće komade, kuhajte oko 15 minuta, a ako su komadi manji, dovoljno je 10.
Nemojte je prekuhati jer će postati kašasta za vrijeme pečenja. Bolje je da u ovoj fazi iznutra bude još malo hrskava.
Pripremite preljev
Jaja i kiselo vrhnje dobro izmiješajte pjenjačom. Posolite i popaprite. Ako nemate bijeli papar, možete staviti i crni, no tada će se vidjeti crne točkice po preljevu.
Složite u posudu za pečenje
Cvjetaču ocijedite, stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i prelijte jajima i vrhnjem.
Posipajte naribanim sirom, pa stavite u pećnicu i pecite oko pola sata, da sve skupa dobije zlatnu boju.