Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Zapečene njoke u jesenskom umaku

RECEPT Zapečene njoke u jesenskom umaku

Pravo jesensko jelo divne boje

Bundeva, buča ili tikva, kako god je zvali, vrijedna je svakog obožavanja. Izvrsna je kao juha, pečena s povrćem, u desertima i kremama, svestrana kao rijetko koje povrće. 

Punkufer donosi fin i brz recept za zapečene njoke s bundevom, tikvom ili bučom te špinatom, klasične njoke, koje naravno možete i kupiti, u ukusnom i bogatom umaku.

Ovo pravo jesensko jelo divne boje vrlo je jednostavno pripremiti, a bit će gotovo za četrdesetak minuta.

Sastojci za zapečene njoke s bučom i špinatom:

600 g muškatne tikve, oguljene, bez sjemenki i narezane na komadiće (450 g očišćene tikve)

1 žlica maslinova ulja

2 češnja češnjaka, zgnječena

160 g baby špinata

250 g mascarponea

malo muškatnog oraščića, naribanog

30 g parmezana, naribanog

500 g njoka

3 žlice krušnih mrvica

150 ml vode

sol

papar

Priprema zapečenih njoka s bučom i špinatom:

Narezanu tikvu posložite na lim za pečenje u jednom sloju, pokapajte uljem i posolite pa pecite 25 minuta dok ne postane sasvim mekana i lagano karamelizirana. Ne gasite pećnicu.

Za to vrijeme u velikoj tavi zagrijte 2 žličice ulja na srednje jakoj vatri i pržite češnjak 30 sekundi pa dodajte špinat, posolite, popaprite i kuhajte dok ne uvene.

Pola pečene tikve izgnječite vilicom i umiješajte u špinat. Dodajte mascarpone i 150 ml vode pa miješajte dok ne dobijete glatki, kremasti umak.

Stavite kuhati njoke prema uputama na pakiranju. Kad su kuhani, procijedite ih.

Naribajte muškatni oraščić i dodajte pola parmezana. Nježno umiješajte njoke i komadiće tikve i pirjajte 1-2 minute. Ako je umak pregust, dodajte malo vode.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 

Prebacite njoke u umaku u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, pospite krušnim mrvicama i preostalim parmezanom.

Stavite u pećnicu na nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi i ne počnu se stvarati mjehuri.

Poslužite toplo i uživajte.

Vaša reakcija na temu