Bundeva, buča ili tikva, kako god je zvali, vrijedna je svakog obožavanja. Izvrsna je kao juha, pečena s povrćem, u desertima i kremama, svestrana kao rijetko koje povrće.
Punkufer donosi fin i brz recept za zapečene njoke s bundevom, tikvom ili bučom te špinatom, klasične njoke, koje naravno možete i kupiti, u ukusnom i bogatom umaku.
Ovo pravo jesensko jelo divne boje vrlo je jednostavno pripremiti, a bit će gotovo za četrdesetak minuta.
Sastojci za zapečene njoke s bučom i špinatom:
600 g muškatne tikve, oguljene, bez sjemenki i narezane na komadiće (450 g očišćene tikve)
1 žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka, zgnječena
160 g baby špinata
250 g mascarponea
malo muškatnog oraščića, naribanog
30 g parmezana, naribanog
500 g njoka
3 žlice krušnih mrvica
150 ml vode
sol
papar
Priprema zapečenih njoka s bučom i špinatom:
Narezanu tikvu posložite na lim za pečenje u jednom sloju, pokapajte uljem i posolite pa pecite 25 minuta dok ne postane sasvim mekana i lagano karamelizirana. Ne gasite pećnicu.
Za to vrijeme u velikoj tavi zagrijte 2 žličice ulja na srednje jakoj vatri i pržite češnjak 30 sekundi pa dodajte špinat, posolite, popaprite i kuhajte dok ne uvene.
Pola pečene tikve izgnječite vilicom i umiješajte u špinat. Dodajte mascarpone i 150 ml vode pa miješajte dok ne dobijete glatki, kremasti umak.
Stavite kuhati njoke prema uputama na pakiranju. Kad su kuhani, procijedite ih.
Naribajte muškatni oraščić i dodajte pola parmezana. Nježno umiješajte njoke i komadiće tikve i pirjajte 1-2 minute. Ako je umak pregust, dodajte malo vode.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Prebacite njoke u umaku u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, pospite krušnim mrvicama i preostalim parmezanom.
Stavite u pećnicu na nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi i ne počnu se stvarati mjehuri.
Poslužite toplo i uživajte.