Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem

RECEPT Zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem

Hranjivo i ukusno

Palačinke punjene mljevenim mesom i povrćem izuzetno su hranjivo i ukusno jelo, a dobre domaće palačinke ionako uvijek svakoga razvesele.

Umjesto mrkve možete koristiti tikvicu, papriku ili neko drugo povrće koje volite, piše Žena.

Sastojci:

1 šaka svježe naribanog parmezana

0.5 dl ulja za pečenje palačinki

200 grama brašna

1 prstohvat soli

2 srednja jaja

1 žlica ulja (za smjesu)

300 ml mlijeka

180 ml mineralne vode

2 žlice maslinovog ulja (za nadjev)

1 glavica luka

500 grama mljevenog miješanog mesa

2 češnja češnjaka

1 srednja mrkva

2 srednje svježe rajčice

1 žličica soli i papra (po ukusu)

0.5 žličice suhe majčine dušice

2 komada jaja (za preljev)

200 ml kiselog vrhnja

1 prstohvat soli i papra (po želji)

Priprema:

Pripremite tijesto za palačinke. U zdjelu stavite brašno. Dodajte sol, dobro promiješajte i napravite udubinu u sredini. U udubinu dodajte jaja te ulijte otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.

Sastojke u udubini počnite miješati ručnom miješalicom ili mikserom i tijekom miješanja postupno dodajte brašno oko udubine. Miješajte dok ne potrošište sve brašno (po potrebi dodajte još malo mlijeka) i dok ne dobijete glatku i gustu smjesu bez grudica. Zatim, nastavljajući miješati, u tankom mlazu polako dodajte preostalo mlijeko. Nakon što umiješate sve mlijeko, ostavite tijesto da odstoji pola sata.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i rajčicu očistite i operite. Mrkvu po želji naribajte ili, kao i rajčicu, narežite na komadiće.

Na tavi zagrijte ulje, na kojem najprije prodinstajte nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi pržite uz povremeno miješanje, dok svi komadići ne postanu smeđi. Dodajte češnjak, mrkvu i rajčicu te začinite solju, mljevenim paprom i majčinom dušicom (možete dodati i druge začine po želji). Sve zajedno pržite još nekoliko minuta, miješajući dok se povrće malo ne omekša.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U tijesto za palačinke umiješajte mineralnu vodu. Iz njega u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi ispecite 8-10 palačinki.

Na svaku palačinku dodajte malo nadjeva, zatim je zamotajte. Nadjevenu palačinku stavite u tepsiju koju ste prethodno namazali uljem ili maslacem. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i palačinke.

Na kraju pripremite preljev tako što ćete u zdjeli razmutiti jaja i pomiješati ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začinite solju i paprom, a zatim ga prelijte preko palačinki. Po vrhu posipajte malo naribanog parmezana.

Palačinke pecite otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada po vrhu poprime zlatno-smeđu boju.

Vaša reakcija na temu