Palačinke punjene mljevenim mesom i povrćem izuzetno su hranjivo i ukusno jelo, a dobre domaće palačinke ionako uvijek svakoga razvesele.
Umjesto mrkve možete koristiti tikvicu, papriku ili neko drugo povrće koje volite, piše Žena.
Sastojci:
1 šaka svježe naribanog parmezana
0.5 dl ulja za pečenje palačinki
200 grama brašna
1 prstohvat soli
2 srednja jaja
1 žlica ulja (za smjesu)
300 ml mlijeka
180 ml mineralne vode
2 žlice maslinovog ulja (za nadjev)
1 glavica luka
500 grama mljevenog miješanog mesa
2 češnja češnjaka
1 srednja mrkva
2 srednje svježe rajčice
1 žličica soli i papra (po ukusu)
0.5 žličice suhe majčine dušice
2 komada jaja (za preljev)
200 ml kiselog vrhnja
1 prstohvat soli i papra (po želji)
Priprema:
Pripremite tijesto za palačinke. U zdjelu stavite brašno. Dodajte sol, dobro promiješajte i napravite udubinu u sredini. U udubinu dodajte jaja te ulijte otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.
Sastojke u udubini počnite miješati ručnom miješalicom ili mikserom i tijekom miješanja postupno dodajte brašno oko udubine. Miješajte dok ne potrošište sve brašno (po potrebi dodajte još malo mlijeka) i dok ne dobijete glatku i gustu smjesu bez grudica. Zatim, nastavljajući miješati, u tankom mlazu polako dodajte preostalo mlijeko. Nakon što umiješate sve mlijeko, ostavite tijesto da odstoji pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i rajčicu očistite i operite. Mrkvu po želji naribajte ili, kao i rajčicu, narežite na komadiće.
Na tavi zagrijte ulje, na kojem najprije prodinstajte nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi pržite uz povremeno miješanje, dok svi komadići ne postanu smeđi. Dodajte češnjak, mrkvu i rajčicu te začinite solju, mljevenim paprom i majčinom dušicom (možete dodati i druge začine po želji). Sve zajedno pržite još nekoliko minuta, miješajući dok se povrće malo ne omekša.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U tijesto za palačinke umiješajte mineralnu vodu. Iz njega u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi ispecite 8-10 palačinki.
Na svaku palačinku dodajte malo nadjeva, zatim je zamotajte. Nadjevenu palačinku stavite u tepsiju koju ste prethodno namazali uljem ili maslacem. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i palačinke.
Na kraju pripremite preljev tako što ćete u zdjeli razmutiti jaja i pomiješati ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začinite solju i paprom, a zatim ga prelijte preko palačinki. Po vrhu posipajte malo naribanog parmezana.
Palačinke pecite otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada po vrhu poprime zlatno-smeđu boju.