Punjena paprika se jede u SAD-u, Meksiku, Indiji, na Bliskom Istoku, Mediteranu i u zemljama Europe, a posebno na Balkanu, ali s raznim varijacijama u pripremi. Fini recepti punjenu papriku ne kuhaju već ju zapeku u pećnici.
Sastojci:
svježe crvene paprike, 4
riža, 120 g (parboiled)
luk, 1 glavica
mljevena junetina, 500 g
koncentrat rajčice, 40 g
čili papričica, 1/2 žličice u prahu
cimet, 1/2 žličice u prahu
piment, 1/2 žličice u prahu
korijander, 1/2 žličice mrvljenog
mesni temeljac, 170 ml
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar (svježe mljeveni)
Upute:
Paprike operemo, odrežemo im gornji dio s peteljkom i očistimo ih, a luk nasjeckamo.
U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.
Nakon 2-3 minute dodamo mljeveno meso, usitnimo ga vilicom i pržimo 10-ak minuta.
Zatim meso posolimo, dodamo koncentrat rajčice, čili, cimet i piment u prahu, rižu, ulijemo 2/3 juhe, promiješamo i pirjamo na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
Potom tavu maknemo s vatre, a u meso dodamo mrvljeni korijander, promiješamo i dobivenom smjesom nadjenemo paprike.
Zatim nadjevene paprike poklopimo odrezanim dijelovima s peteljkom, premjestimo ih u vatrostalnu posudu, ulijemo preostalu juhu i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 60 minuta.
Pečene paprike rasporedimo na tanjure, pokapamo ih s malo maslinovog ulja i poslužimo.