Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Zdrava francuska salata

RECEPT Zdrava francuska salata

Jednako je fina

Može li blagdanski stol bez francuske salate? Vjerojatno ćete se složiti da ne može jer je postala već tradicionalno jelo blagdanskog jelovnika. No, zbog dodatka majoneze francuska salata je bogata kalorijama. Zato odabir može biti zdrava francuska salata, piše Kreni zdravo.

U pravilu, sastojci ostaju isti, ali se umjesto klasične majoneze, koja sadrži čak oko 700 kalorija na 100 g pronalaze zamjene poput:

- veganske majoneze

- light majoneze

- grčkog jogurta

- milerama

- kiselog vrhnja. 

Pod 'zdrava francuska salata' mislimo na francusku salatu bez majoneze ili jaja, posebice za one koji su alergični na jaja ili je njihov izbor veganska prehrana. Ako francusku salatu jedete vrlo rijetko i niste alergični na njezine sastojke, originalna francuska salata je sasvim u redu izbor. 

Originalna francuska salata sadrži ove sastojke:

- grašak

- mrkva

- krumpir

- kiseli krastavci

- jaja

- majoneza

No, donosimo nekoliko recepata kako bi svatko mogao pronaći onu koja sastavom i kalorijama odgovara njegovom ukusu, ciljevima i potrebama. 

Originalna francuska salata 

Znate li da francuska salata zapravo potječe iz Rusije, odnosno predstavlja francusku verziju ruske salate? Ruska salata sadrži meso, dok francuska salata izostavlja meso iz svoje recepture. 

Sastojci

450 g smrznute mješavine povrća za francusku salatu 

2 kuhana jaja

nekoliko komada kiselih krastavaca (narezanih)

150 g majoneze

1 čajna žličica senfa

2 čajne žličice kiselog vrhnja

papar

sol

Priprema

Smrznuto povrće skuhajte prema uputama.

Narežite krastavce i kuhana jaja, pa im dodajte kuhano povrće.

Dodajte majonezu, senf i kiselo vrhnje te sjedinite.

Popaprite i posolite po ukusu. 

U recepturu se dodajte i pola ribane jabuke ili jabuke narezane na kockice. Ovaj korak možete uključiti po želji.

Francuska salata bez jaja i majoneze 

Kako bi i vegani uživali u blagdanskom stolu, tu je francuska salata bez majoneze i jaja uopće. Majonezu ćemo zamijeniti veganskom majonezom koju možete sami napraviti ili kupiti u trgovini. 

Sastojci

450 g smrznute mješavine povrća za francusku salatu 

oko 5 komada kiselih krastavaca

100 g veganske majoneze

1 čajna žličica senfa 

sol

Priprema

Povrće skuhajte prema uputama na pakiranju.

Kisele krastavce narežite na kockice ili kolutove.

Pomiješajte povrće i kisele krastavce pa dodajte majonezu, senf i sol po potrebi. 

Po želji dodajte kockice tofua. 

Francuska salata s grčkim jogurtom 

Ovo je još jedna jednostavna francuska salata sa sastojcima koje svi imamo kod kuće. U ovom je slučaju majoneza ustupila mjesto grčkom jogurtu. 

Sastojci

450 g smrznute mješavine povrća za francusku salatu 

2 kuhana jaja

nekoliko komada kiselih krastavaca (narezanih)

100 g grčkog tipa jogurta ili pravog grčkog jogurta

1 čajna žličica senfa 

sol

papar

sok polovice limuna ili limete

Priprema

Povrće skuhajte prema uputama na pakiranju.

Kisele krastavce narežite na kockice ili kolutove, narežite i kuhana jaja. 

Pomiješajte povrće, kisele krastavce i jaja, dodajte senf, grčki jogurt, sok limuna ili limete te sjedinite.

Začinite paprom i soli po ukusu.

Fitness francuska salata 

Za one koji strogo paze na svoje fitness rezultate i formu, a opet ne žele preskočiti francusku salatu za obiteljskim ručkom tu je recept za fitness francusku salatu. Mnogi će se složiti da je ovo zdrava francuska salata.

Sastojci

1 batat

2 mrkve

pola šalice smrznutog graška

nekoliko komada kiselih krastavaca (narezanih) 

2 kuhana jaja (narezana)

3 jušne žlice milerama

5 jušnih žlica grčkog jogurta

prstohvat himalajske soli

papar

Priprema

Batat i mrkvu ogulite i narežite ih na kockice.

U kipuću vodu dodajte mrkvu, pa za 2 – 3 minute batat i smrznuti grašak te ostavite da se povrće kuha dok ne omekša, otprilike 10 minuta. 

Za to vrijeme narežite kisele krastavce i jaja te ih pomiješajte. 

Kuhano povrće ocijedite i dodajte krastavcima i jajima. 

Zatim dodajte mileram i grčki jogurt te sjedinite. 

Popaprite i posolite po ukusu. 

Vaša reakcija na temu