Zdrave palačinke koriste zobene pahuljice umjesto brašna koje doprinose ravnomjernije i dugotrajnije opskrbljivanje energijom.
Palačinke se mogu jesti kao desert, doručak ili međuobrok s obzirom da je zob dobar izvor proteina, aminokiselina, vitamina i minerala.
Sastojci za 8 osoba:
100 g zobenih pahuljica
100 g jogurta (voćni ili obični)
1 banana
1 jaje
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica praška za pecivo
50 ml bademovog mlijeka (može i mlijeko od zobi ili obično)
Priprema:
U blender staviti sve sastojke, zobene pahuljice, jogurt, bananu, jaje, vaniliju, cimet i prašak za pecivo. Dodati mlijeko. Smjesa nesmije biti previše gusta niti rijetka. Ako vam je previše gusta dodajte mlijeka a ako vam je kojim slučajem previše rijetka onda dodajte zobenih pahuljica. Ostavite smjesu da odstoji dok se tava zagrije.
Zagrijati tavu, ako nemate nonstick spray, uzmite salvetu i umočite malo u ulje i pređite preko tave. Nemojte stavljati ulja da pliva po tavi, već samo prebrišite tavu kako se palačinke nebi lijepile. Kacijolom izlijevajte smjesu u tavu.
Kad vidite balončiće po vrhu onda je vrijeme da palačinku prebacite na drugu stranu. Peku se otprilike 3 minute na jednoj strani i kad ih prebacite još 1-2 minute na drugoj strani i to na umjerenoj temperaturi. Pazite da vam ne zagore i da vam nije jaka temperatura.
Poslužiti dok je toplo, a namaz, sirup i voće odaberite po želji, piše Coolinarika.