Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Zdravi povrtni quiche u bezglutenskoj verziji

RECEPT Zdravi povrtni quiche u bezglutenskoj verziji

Lagan, a zasitan

Quiche od povrća odličan je za užinu, ručak ili večeru, a u ovoj varijant moći će uživati i oni koji izbjegavaju gluten.

Kroz povrtni quiche u organizam ćete unijeti pregršt svježih namirnica, a njegova izrada ne zahtijeva pregršt kompliciranih sastojaka niti kuhanje od nekoliko sati.

Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće.

Stoga, ako tražite lagan, ali zasitan obrok, okušajte se u izradi slasnog povrtnog quichea, piše Glas Istre.

Sastojci

2 žlice ghee maslaca ili ulja od avokada

2 male tikvice, narezane na tanke kolutiće

pola glavice nasjeckanog manjeg luka

2 mljevena češnja češnjaka

90 g mladog špinata

200 g malih rajčica, narezanih na tanke ploške

1 žlica mljevenog svježeg bosiljka

8 jaja

60 ml biljnog mlijeka

pola žličice soli

svježe mljeveni papar po ukusu

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Dok se pećnica grije, obilno namastite posudu za pitu ili kalup za quiche.

U velikoj tavi rastopite jednu žlicu maslaca ili ulja po izboru na srednje jakoj vatri.

Zatim rasporedite kolutiće tikvica u jednom sloju na dno tave i pecite dok ne postanu smeđe. Okrenite kolute tikvica i pecite s druge strane pa ih izvadite iz posude.

Smanjite vatru pa dodajte preostalu jednu žlicu masnoće i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i miješajte jednu minutu, a zatim dodajte mladi špinat i kuhajte dok ne uvene. Maknite s vatre.

Ravnomjerno rasporedite smjesu luka/špinata na dno podmazane posude za quiche. Na vrh poslažite kolute kuhane tikvice i kriške rajčice (mali dio pustite za vrh) te pospite mljevenim svježim bosiljkom.

U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i papar. Prelijte smjesu preko vrha povrća i malo protresite da se slegne. Na vrh stavite preostale krugove tikvica i kriške rajčice.

Pecite 35-40 minuta, te malo ohladite prije rezanja na kriške. Ukrasite svježim bosiljkom.

Vaša reakcija na temu