Voliš bruskete, ali ne da ti se zbog njih paliti pećnica? Ništa zato, jer mi imamo odličan recept za koji ti je potrebna samo 1 tava i nekoliko svima dostupnih, jednostavnih i ukusnih sastojaka
Znamo, još nije sezona rajčica ni blizu, no onih malih ima i sada i čak su i ukusne. A tako smo se već zaželjeli ljeta da moramo napraviti bruskete, jedan od najslasnijih simbola ljeta, ljetnih zabava na otvorenom i uživanja u najtoplijem godišnjem dobu, uz finu hranu, rashlađena pića i odlično društvo.
Većinu brusketa treba prepeći u pećnici, ali mi ti donosimo odličan, jednostavan i brz recept u kojem se pećnica uopće ne treba paliti. Za pripremu je dovoljna samo jedna tava i nekoliko svima dostupnih sastojaka - sourdough kruh, rajčica, bosiljak...
Sastojci:
3 žlice maslinova ulja
3 šalice raspolovljenih mini rajčica (1 šalica = 250 ml)
3 češnja češnjaka
1 žličica krupne soli
1 štruca sourdough kruha
20 listića svježeg bosiljka
180 g omekšalog krem sira
feta sir, masline - opcionalno
Postupak:
U veliku tavu (po mogućnosti od lijevanog željeza) stavi 1 žlicu ulja i zagrij na srednjoj vatri.
Doda rajčice., češnjak i ½ žličice soli. Uz često miješanje kuhaj oko 8 minuta, odnosno dok rajčica ne omekša i ne počne puštati svoj sok.
Nareži kruh na šnite debele oko 1,5 cm.
Rajčice i češnjak izvadi iz tave, ali sokovi neka ostanu u tavi.
Nareži listiće bosiljka na tanke trakice.
Izmiješaj rajčice i pola količine bosiljka u zdjelici.
U tavu ponovno dodaj 1 žlicu ulja i zajedno sa sokovima koji su ostali od rajčice zagrijavaj na srednjoj vatri.
Dodaj 4 šnite kruha u tavu i prži ga 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne poprimi smećkastu boju. Dodaj u tavu ostatak ulja i preostale 4 šnite kruha i prži kao prvu turu.
Na preprženi kruh namaži krem sir.
Na svaku šnitu namazanu krem sirom stavi obilnu količinu rajčica s češnjakom.
Pospi ostatkom listića bosiljka i posluži. Prilikom posluživanja možeš natrgati i malo feta sira te narezati par maslina.