Riba je sastavni dio mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu. Preporučuje se ribu jesti barem dva puta tjedno, pri čemu prednost treba dati plavoj ribi zbog omega-3 masnih kiselina.
Riba je odlična dijetalna namirnica s lako probavljivim proteinima. Konzumacija ribe pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumiranjem oko 170 g ribe dva puta tjedno već smo puno učinili za naše zdravlje.
No, osim same konzumacije ribe, važno je znati i kako je pripremiti.
Prženje u dubokom ulju, panirana riba, gotovi riblji štapići itd. nisu opcija kada govorimo o zdravom unosu ribe. Prednost dajte kuhanju i pečenju u pećnici.
Jedan od zdravih načina pripreme ribe je riba u škartocu s povrćem. Pritom odaberite maslinovo ulje i mediteranske začine kako biste zaokružili mediteransku prehranu.
Kreni zdravo donosi četiri recepta s omiljenim jadranskim ribama - oradom, brancinom, oslićem i listom.
Orada u škartocu
Na 100 g svježa orada sadrži samo 128 kcal i 21 g proteina. Većinom sadrži jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, odnosno omega-3 masne kiseline. Odličan je izvor vitamina B12 koji je važan protiv anemije i za proizvodnju energije.
Sastojci:
svježa orada
1 tikvica
2 režnja češnjaka
1 mladi luk
1/2 eko limuna
pola šalice cherry rajčica
1 stapka svježeg peršina
3 čajne žličice maslinovog ulja
pola čajne žličice mediteranskih začina.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Pripremite posudu za pečenje obloživši je škartocom, odnosno masnim papirom za pečenje.
Tikvice narežite na kolutove, prepolovite cherry rajčice, nasjeckajte mladi luk, a češnjak očistite i nasjeckajte.
Na dno posude za pečenje posložite tikvice pa cherry rajčice, češnjak i mladi luk. Dodajte maslinovo ulje i začine te dobro promiješajte s povrćem.
Ribu posolite i premažite s malo maslinovog ulja.
Stavite ribu na povrće i zamotajte u škartoc u obliku bombona.
Pecite oko 20 minuta, a nakon pečenja ribu poškropite limunom.
Brancin u škartocu
Još jedna riba s malo kalorija - svega 124 kcal na 100 g - je brancin. Sadrži 24 g proteina i oko tri grama masti. Sadrži i brojne važne minerale poput kalija, fosfora, magnezija, selena, kalcija, željeza i cinka, kao i vitamine B skupine i, naravno, omega-3 masne kiseline.
Sastojci:
3 - 4 brancina
1 šalica cvjetova brokule
1 šalica kolutova mrkve
2 režnja češnjaka
2 jušne žlice maslinovog ulja
3 – 4 grančice ružmarina ili timijana
sol
crni papar
pola čajne žličice mediteranskih začina
1/3 šalice bijelog vina
pola limuna.
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Ribu očistite i posolite sa svih strana.
Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
Ribu začinite začinima, maslinovim uljem i solju, potom u ribu stavite grančicu ružmarina ili timijana.
U svaki škartoc dodajte malo brokule i mrkve te krišku limuna.
Škartoc zavežite i pecite oko 30 minuta.
Oslić u škartocu
Ako vam se jede riba u škartocu s krumpirom, oslić je vrlo lagana riba pa se lako uklapa u jelovnik osobe koja želi smršaviti ili je na bolničkoj dijeti. Sadrži samo 88 kcal na 100 g i 17 g proteina.
Zbog malog udjela kolagena oslić sadrži lako probavljive proteine.
Sastojci:
1 pakiranje smrznutih fileta oslića
5 - 6 krumpira
2 režnja češnjaka
1 glavica luka
1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
crni papar
sol
maslinovo ulje.
Priprema
Odmrznite oslića.
Zagrijte pećnicu na 190 °C.
Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
Krumpir i luk narežite na ploške.
U posudici pomiješajte sve začine i nasjeckani češnjak s maslinovim uljem te premažite povrće i ribu.
Posložite ploške krumpira i luka u škartoc, dodajte oslića i zavežite.
Pecite oko 20 - 25 minuta.
List u škartocu
List je još jedna vrlo niskokalorična riba sa samo 83 kcal na 100 g i 15 g proteina. Odlično se slaže uz čašu bijelog vina pa je idealna za pripremu nedjeljnog ručka.
Sastojci:
3 - 4 komada lista
1 šalica cherry rajčica
1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
nekoliko maslina
1/3 šalice maslinovog ulja
sol
papar
češnjak u prahu.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 °C.
Ribu operite i osušite.
Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
U posudici pomiješajte začine i maslinovo ulje te tom mješavinom premažite ribu i stavite na škartoc.
Cherry rajčice i masline prepolovite i dodajte ribi.
Škartoc zavežite koncem.
Pecite oko 30 minuta.
Ribu poslužite uz zdjelicu svježe salate od rikule.