Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SAMBALI Recept za ukusni turski kolač bez jaja i brašna

SAMBALI Recept za ukusni turski kolač bez jaja i brašna

Prelijeva se tradicionalnim sirupom od šećera, vode i limuna

U turskoj gastronomiji postoji čitav niz sjajnih deserata, a jedan od njih je i sambali. Ovo je naziv za tradicionalni kolač u kojem nema ni jaja ni brašna, a njegova baza je jednostavan biskvit koji se radi od griza, mlijeka i šećera. Kao i kod mnogi drugi turski kolači, i ovaj se prelijeva tradicionalnim sirupom od šećera, vode i limuna. U nastavku pronađite recept za sambali, piše Zadovoljna.

Sastojci za biskvit

20 dag kristal-šećera

250 ml mlijeka

40 dag pšeničnog griza

½ čajne žličice sode za kolače

Sastojci za sirup

20 dag kristal-šećera

250 ml vode

3 velike žlice limunova soka

Dodati sastojci

10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras

maslac za premazivanje kalupa

Priprema

1. Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.

2. U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi.

Vaša reakcija na temu