U svijetu slastica, malo što izaziva toliko uzdaha i zadovoljnih uzvika kao savršeno pripremljena panna cotta. Ovaj kremasti talijanski klasik, čije ime doslovno znači 'kuhana krema', idealan je desert za sve prigode – od obiteljskog ručka do elegantne večere. A najbolje od svega? Jednostavan je za pripremu, a rezultat je uvijek impresivan.
Donosimo vam isproban i usavršen recept koji jamči glatku teksturu i bogat okus – baš onakvu panna cottu kakvu biste dobili u nekom malom restoranu na obali Ligurskog mora.
Sastojci za 4 porcije:
Za panna cottu:
- 500 ml vrhnja za šlag (33% masti)
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer ili 1/2 mahune vanilije
- 6 g želatine u listićima (ili 1 i pol žličica želatine u prahu)
- Prstohvat soli
Za umak od šumskog voća:
- 200 g smrznutog ili svježeg šumskog voća
- 2–3 žlice šećera (po želji)
- Sok pola limuna
Priprema:
1. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju – ako koristite listiće, namočite ih u hladnu vodu 5–10 minuta.
2. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer, vanilin šećer (ili sastruganu mahunu i sjemenke vanilije) i prstohvat soli. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok ne zavrije, ali ne dopustite da proključa.
3. Maknite s vatre i dodajte ocijeđene listiće želatine (ili hidratiziranu želatinu u prahu). Miješajte dok se potpuno ne rastopi.
4. Smjesu procijedite kroz sito u vrčeve ili kalupiće za panna cottu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak najmanje 4 sata (ili preko noći).
5. Za umak, voće i šećer zagrijte u manjem loncu dok se voće ne raspadne. Dodajte limunov sok i po želji procijedite ako želite glatki umak. Ohladite.
6. Panna cottu izvadite iz hladnjaka, po potrebi kratko umočite kalupiće u toplu vodu kako biste je lakše izvadili. Prelijte voćnim umakom i poslužite.
Savjet više:
Za dodatni luksuz, panna cottu možete poslužiti uz svježe bobičasto voće, listiće mente i par kapi likera od maline ili amaretta.
Jednostavna, a elegantna, panna cotta je desert koji nikad ne izlazi iz mode. Uz ovaj recept, osvojit ćete i najzahtjevnija nepca – s lakoćom.