Kiseljenje kupusa za zimnicu tradicija je kojoj se rado vraćamo, a čitavu godinu bit će dovoljno kiselog kupusa za zdrav i okrepljujući obrok. A tko bolje zna kako kiseliti kupus od naših baka.
Kao i inače, a naročito kod kiseljenja kupusa vrijedi pravilo čistoće. Drvenu posudu u kojoj kiselimo kupus ne smijemo upotrebljavati u druge svrhe.
Sastojci za kiseli kupus prema bakinu receptu:
- 20 kg kupusa
- oko 0,5 kg soli
- voda
- dunja, jabuka, papar, lovorov list
Kupus je kisel za tri do pet tjedana i onda ga možete upotrebljavati
Postupak:
1. Dobro očišćene glavice kupusa naribajte na prikladnom ribežu na tanke rezance. Za ribanje možete upotrijebiti i kupus koje nije u glavicama. Od njega napravite snopiće, pa ga naribajte.
2. Naribani kupus posložite u kacu, sloj na sloj. Svaki sloj kupusa dobro posolite i stisnite, najbolje drvenim batom. Svaki sloj pritišćite tako dugo dok ne počne puštati vodu.
Među redove naribanog zelja možete staviti i cijele glavice (za sarmu) kojima izdubite srce i u izdubinu stavite sol. Tu i tamo metnite u slojeve kupusa izrezanu dunju, zimsku jabuku i nekoliko zrna papra.
3. Kada je posuda puna i kada voda pokrije kupus, stavite na njega pojedine listove, koje ćete naknadno odstraniti kad perete kupus.
4. Zatim kupus pokrijte čistim daskama, a na njih metnite teško kamenje koje ste prethodno oprali. Kaca neka stoji na mjestu gdje nema prašine, najbolje u podrumu gdje nema ni vina ni drugih alkoholnih pića.
Kupus se najbolje kiseli na temperaturi od 12 do 18 stupnjeva. Pri tome treba paziti da je kupus pokriveno vodom koju je pustilo. Ako je nema, potrebno je doliti prokuhanu i posoljenu mlaku vodu.
Kupus je kisel za tri do pet tjedana i onda ga možete upotrebljavati. Tada skinite gornji sloj zelja, kacu nad zeljem dobro operite, a isto tako i daske i kamenje.
Kupus je na taj način potrebno prati svaki tjedan u mlakoj vodi. Poslije čišćenja opet složite daske i kamenje.