Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKMER KUHARSKA AKADEMIJA Tri kućna recepta za brzi oporavak mladih sportaša nakon treninga

ŠKMER KUHARSKA AKADEMIJA Tri kućna recepta za brzi oporavak mladih sportaša nakon treninga

Pripremio ih je Željko Neven Bremec prema napucima nutricionistice Dragane Olujić

Edukacija o adekvatnoj prehrani za djecu sportaše i predstavljanje triju recepata za brzi oporavak nakon treninga i drugih fizičkih aktivnosti bile su teme prve radionice Recepta za sportski uspjeh, održane u petak u ŠKMER Kuharskoj Akademiji.

Riječ je o projektu udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pokrenutom uz potporu Grada Splita te u suradnji s magistrom nutricionizma Draganom Olujić i kineziologom te kineziterapeutom Antom Jurićem, inače angažiranima u HNK Hajduk. Cilj prve radionice bilo je roditeljima, a posredno i djeci sportašima dati upute za pripremu nutritivno adekvatnih dodatnih obroka prema savjetima stručnjaka.

Olujić je tom prilikom navela kako brojni roditelji traže savjete što i kad njihova djeca trebaju jesti prije i nakon treninga, kako postići optimalan unos energije te izbjeći 'prazne' kalorije, nezdrava jela i dodatke prehrani za kakvima se najčešće poseže u nedostatku boljih opcija.

Uputila je i na iznimnu važnost 'obroka za oporavak' organizma mladih sportaša neposredno nakon aktivnosti, što je i bila središnja tema radionice. Stoga je takva tri 'prenosiva' obroka, prema njezinim nutricionističkim napucima, osmislio chef Željko Neven Bremec, glavni predavač ŠKMER-a. Radi se o jednostavnim i zdravim hranjivim jelima i napicima koje roditelji mogu u kratko vrijeme napraviti djeci sportašima, a ona ih ponijeti sa sobom.

 - Smisao ovih radionica i druženja je da unaprijedimo svoje vještine, da vrijeme koje inače trošimo na pripremu obroka svojoj djeci iskoristimo na što bolji način. Često imamo predrasude da je prehrana za sportaše, pa i ona za dijabetičare, celijakičare ili koju čisto koristimo za unaprjeđenje organizma, zahtjevna, skupa i komplicirana. To je samo zbog toga što nam je nepoznata, pa nam se čini nedostižna. Cilj ovih naših radionica da to 'nepoznato' približimo roditeljima sportaša i da im postane vremenom rutina, a posredno ta znanja i sama djeca će naslijediti kao što smo mi odrasli puno toga usvojili od naših roditelja i baka. Doduše jela koja smo naslijedili više nisu prikladna za suvremeni stil života i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme - upozorila je Olujić, specijalistica za sportsku medicinu i prehranu sportaša, a godinama i službena nutricionistica HNK Hajduk Split i Hrvatske jedriličarske reprezentacije.

Ante Jurić šest godina u Hajduku radi kao kondicijski trener s višestrukim iskustvom rada s prvom momčadi. Na radionici u ŠKMER Kuharskoj Akademiji izložio je prednosti sportski aktivne populacije u odnosu na neaktivnu. Posebice je izdvojio benefite kod intenzivnog bavljenja sportom po pitanju krvnog tlaka, karakteristika srčanog i ostalih mišića, gustoće kostiju i moći koncentracije. No, upozorio je kako samo bavljenje sportom može biti iznimno pogubno po zdravlje, ako se ne primjenjuje pravilna prehrana.

 - Ona je tu da uvelike pomogne pripremi, odrađivanju i oporavljanju od intenzivnih aktivnosti u sportu i rekreaciji. Osim toga, pravilna sportska prehrana potpomaže pravilan rast, razvoj i sazrijevanje mladih. Naime, cjelokupno djelovanje ljudskog organizma isprepleteno je biokemijskim procesima korištenja raznih nutrijenata, kemijskih spojeva i izvora energije za održavanje homeostaze (ravnoteže) organizma. Dakle, homeostaza proteina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina omogućuje organizmu normalno funkcioniranje - poručio je Jurić.

U nastavku radionica kreirati će se brojni recepti ŠKMER-ovih chefova za optimalne obroke za zdravlje djece i mladih koji se bave sportom po napucima stručnjaka, a ovisno o nizu parametara kao što su uzrast, spol, intenzitet bavljenja sportom i ostalo što dovodi do boljih sportskih rezultata.

Olujić je dodala kako nakon treninga djeca i mladi u razvoju trebaju ostvariti što brži oporavak te brzo nadopuniti zalihe glikogena, spriječiti propadanje mišićne mase i dati tijelu sve potrebne nutrijente.

Tempura od oraščića

Tempura je tradicionalni japanski način pripreme koja se uobičajeno koristi za prženje povrća i morskih plodova. Lagana je, zalogajima daje hrskavu teksturu, a način pripreme temeljen na iznimno hladnim sastojcima i vrućem ulju (176º - 190º C) sprječava upijanje masnoće.

Sastojci: bademi - 100 g, orasi - 100 g, indijski oraščić - 50 g, pistacio - 50 g, brašno - 150 g, jako hladna voda, sol, papar, kajenski papar, origano, maslinovo ulje za prženje.

Način pripreme:

Od brašna i jako hladne vode zamutite tempuru (malo gušće od tijesta za palačinke). Oraščiće nasjeckajte na krupnije komade, pa ih ubacite u tempuru. Ohladite 1 sat u hladnjaku.Jušnom žlicom zagrabite smjesu od oraščića i ispržite u ugrijanom dubokom ulju. Začinite nakon prženja po želji.

Karakteristike: izvor zdravih nutrijenata, niska količina ugljikohidrata, bez laktoze, vegan friendly.

Proteinski brownies

Sastojci: tamna čokolada - 150 g, maslac ili kokosova mast ili ekstra djevičansko maslinovo ulje - 200 g, smeđi šećer - 200 g, 4 jaja, brašno - 80 g, prašak za pecivo - 10 g, orasi nasjeckani - 12 komada, brusnice ili grožđice - 50 g, kakao u prahu, whey (sirutka) protein 100 g.

Način pripreme:

Otopite čokoladu na vodenoj kupelji, pa ostavite da se temperira. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Unutra dodajte sjeckane orahe i suho voće. Istucite maslac sa šećerom, pa pomalo, utucite i jaja. Pomiješajte tu smjesu s otopljenom čokoladom, smjesom brašna. Izlijte u namašćeni pleh, ravnomjerno rasporedite po plehu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta.

Karakteristike: brz oporavak organizma, značajan udio ugljikohidrata, značajan udio proteina.

Leche Marengada, napitak za lakši ulazak u san

Sastojci: mlijeko bez laktoze - 200 ml, štapić cimeta, 1/4 korice limuna, agava ili javorov sirup - 1 žličica, casein u prahu - 20 g, cimet u prahu.

Način pripreme:

Zagrijte mlijeko, cimet i koricu limuna do vrenja. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se okusi prožmu 20 minuta. Nakon toga, izvadite štapić cimeta i limunovu koricu. Umiješajte casein i sirup od agave ili javora. Pospite s malo cimeta prije posluživanja.

Karakteristike: pogodno za konzumiranje prije spavanja, sadrži sastojke koji utječu na kvalitetu i dužinu sna, sprječava upalne procese u mišićima, gluten free.

Neke od preporuka obroka za oporavak nakon treninga Dragane Olujić koje je nužno konzumirati najviše unutar pola sata od završetka sportskih aktivnosti:

 - sušene datulje (30 g) + posni sir (150 g)

 - zrnati sir (200 g) + voćna salata (300 g)

  - napitak od lješnjaka (3 dcl) + kakao prah (20 g)

 - sok od cijeđenog grejpa (3 dcl) + proteinski kruh (100 g) + zrnati sir (100 g)

 - 2 kriške tosta + mozzarella (70 g)

- raženi kruh (100 g) + ricotta (100 g) + rajčica (50 g).

Vaša reakcija na temu