Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Skradinski festival rižota uz vrsne kuhare garantira gastro spektakl

Skradinski festival rižota uz vrsne kuhare garantira gastro spektakl

Sadržajna dvodnevna manifestacija u Skradinu

Čarobna kulisa dalmatinskog bisera Skradina spremna je za 1. Skradinski festival rižota i načina života. Petak, 13. rujna, rezerviran je za dva stručna panela.

Vrhunac događanja slijedi u subotu, 14. rujna od 17 sati, kad nas očekuje RIŽOT Cooking Show i tad ćete moći kušati sve rižote koje vam pripremamo. Završni koncert glazbene dive Jasne Zlokić na rasporedu je u 21 sat.

Dva zanimljiva panela u petak će ugostiti Scardona Park. Prvi je na rasporedu u 11 sati na temu: 'Gubi li tradicionalna gastronomija korak s aktualnom konfekcijskom gastro potražnjom?'.

Panelisti su:

- Jure Galić, voditelj odjela za podršku turističkim destinacijama - Hrvatska turistička zajednica.

- Katija Guljelmović dolazi iz OPG-a Pašeta Trsteno. Zaljubljena u gastronomiju, sa svojom obitelji pruža usluge smještaja, ali ono što je najvažnije – vrsna je poznavateljica dubrovačke (i šire) gastronomije i turistima pruža neodoljiv gastro doživljaj.

- Mirjana Kotiga, vlasnica trgovine Miro Tarfufi i Motovun Gospodarstvo obitelji Kotiga. Dolazi iz središnje Istre u podnožju brdašca na kojem se je smjestio srednjovjekovni grad Motovun. U staroj jezgri nalazi se trgovina Miro tartufi, gdje se mogu kupiti tartufi i njihovi proizvodi od tartufa, odakle se pruža fantastični pogled na Motovunsku šumu i dolinu rijeke Mirne, jedno od najvećih nalazišta bijelog tartufa u svijetu.

- Dragica Lukin je najnagrađivanija slastičarka u Hrvatskoj i jedna je od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva u svijetu. Nikad ne miruje, stalno putuje vedra je, vesela, energična, predana svom poslu sačuvala je početnički entuzijazam. Članica Hrvatske kulinarske akademije, a bila je i dugogodišnja predsjednica Hrvatskog saveza slastičara, licencirani je sudac na brojnim međunarodnim slastičarskim i kulinarskim natjecanjima.

- Tome Računica je vlasnik restorana Cantinetta Skradin, koji je nastao na temeljima nekadašnje kultne konobe, koju su lokalci nazivali Kod Ane – Tomine mame koja je godinama održavala na životu tradiciju. Tome Računica je vlasnik i chef restorana, njeguje metafiziku i tradiciju izvorne skradinske gastronomije.

- Krešimir Šakić je direktor TZ Šibensko-kninske županije, ima iskustvo u turizmu i kroz poslovanje turističke agencije, a prije TZŠKŽ radio je u NP Krka kao ravnatelj i djelatnik. Svoje iskustvo prenio je na različite promidžbene i razvojne projekte.

Drugi panel na istom mjestu, s početkom u 12sati bit će na temu: 'Enološka raznolikost i bogatstvo Hrvatske – prednosti i izazovi'.

Panelisti su:

- Gordana Goreta, radi kao Stručna voditeljica NP Krka - odgovorna je za zaštitu i praćenje stanja biološke raznolikosti u parku, što uključuje sve – zaštitu i praćenje stanja flore i faune, očuvanje krajobraza i tradicionalne poljoprivrede unutar granica parka, diplomirala je i magistrirala na PMF-u, Sveučilište u Zagrebu – polje biologija-ekologija.

Od 2000. je zaposlena u Parku u stručnoj službi kao voditeljica odsjeka za zaštitu voda i biološku raznolikost, danas kao stručni voditelj. Aktivno je uključena u rad službe i suradnju s nadležnim ministarstvom (kao i ostalim ministarstvima čija je djelatnost vezana za očuvanje ovog prostora) kao i provođenje europskih projekata na području Parka, te provođenje znanstvenih istraživanja.

- Ivana Jurić vodi Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije od 2018. godine, od kada je temu pripreme i provedbe EU projekata u području turizma i poljoprivrede zamijenila s razvojem sustava upravljanja destinacijom i brendiranjem turističkih proizvoda. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s vinarima, a od 2013. godine bavi se popularizacijom vinske kulture kroz razvoj vinsko-turističkih događaja poput Večeri vina i umjetnosti, Wine&Bike Tour-a Erdut, Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije, HeadOnEast-a i drugih te promocijom vinskog hedonizma koji nudi istok Hrvatske.

- David Matković je direktor Turističke zajednica Motovuna, a ujedno je i strastveni i talentirani fotograf iz Istre čija ljubav prema prirodi i avanturi dolazi do izražaja kroz dojmljive vizualne priče koje stvara svojim objektivom.

- Mario Pavić je vlasnik Restoran Mario Rogoznica 18 godina, nastavnik strukovnih predmeta u ugostiteljstvu, suradnik Agencije za strukovno obrazovanje i Filozofskog fakulteta u Splitu, sudjelovao u projektu Regionalnog centra kompetentnosti.

- Smiljan Reljić, vlasnik je OPG-a i vinarije Vizzulin koja se nalazi u Drnišu. Vinogradi se nalaze na području naselja Badanj, na lokalitetu Mijović. Osim uzgojem autohtonih sorti grožđa i proizvodnjom vrhunskih vina, bave se i turizmom.

Nakon petka, kuhinja će u subotu od 17 sati biti na Trgu Male Gospe u Skradinu. Vrsni kuhari iz Hrvatske i Italije svojim će kulinarskim umijećem i kreativnošću, pripremati razne kombinacije rižota, od tradicionalnih receptura i čuvenog skradinskog rižota do modernih varijacija. Chefovi u čijim ćete jelima imati priliku uživati na RIŽOT Cooking show su: Katija Guljelmović (Dubrovnik; rižot od mesa plavog raka), Antonio Makale (Konoba Prslika, Zlarin; rižot od sušenih morskih plodova), Dragica Lukin (Istra; slatka verzija rižota), Elisa Tommasoni (Italija; rižot od jakobove kapice, carpacio od pastrve u kremi od kupusa i kozjeg sira), Luca Gioiello (Italija; Risotto del contadino), Mario Pavić (Konoba Mario, Rogoznica; rižot od sušenih rajčica i kozica), Igor Vlatković (Osječko – baranjska županija; rižot sušena riječna riba), Ivan Bulat (Bonaca Skradin; crni rižot – sipa), Ante Pižić (Arka Skradin; skradinski rižot), Mirjana Kotiga (Miro tartufi d.o.o. Motovun; rižot s tartufima) te Hrvatski otočni proizvod – Ksenija Baljkas (OPG Kapari Kaprije; kapari u kvasini, motar u kvasini, ljutika u kvasini).

Uz dobru hranu, ide i dobro piće, a zato će se pobrinuti cijenjeni skradinski vinari i njihovi gosti.

Uz domaćine, moći ćete kušati i vina Osječko – baranjske županije, u izvedbi Ivane Jurić. Kad sve zbrojimo, pred nama je prava rapsodija okusa, mirisa i dobre atmosfere. Stoga, Turistička zajednica Grada Skradina želi Vam dobrodošlicu na 1. Skradinski festival rižota i načina života i dobar tek!


Vaša reakcija na temu