Ako tražite zdravu i ukusnu alternativu klasičnim namazima punim šećera i aditiva, donosimo vam recept za domaći namaz od jabuka. Jednostavan je za pripremu, pun vlakana i prirodne slatkoće, a možete ga koristiti kao namaz na kruhu, dodatak palačinkama ili preljev za zobenu kašu.
Zašto baš jabuke?
Jabuke su bogate vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Njihova prirodna slatkoća omogućuje da u ovom receptu nema potrebe za dodavanjem rafiniranog šećera. Osim toga, termičkom obradom dobivamo namaz kremaste teksture i divnog mirisa koji podsjeća na domaće pite od jabuka.
Sastojci:
- 5 većih jabuka (po mogućnosti domaćih, slatkih sorti)
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
- 1 čajna žličica cimeta
- prstohvat mljevenog đumbira (opcionalno)
- 1 čajna žličica soka od limuna
- 100 ml vode
Priprema:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na manje komade.
Stavite ih u lonac zajedno s vodom i sokom od limuna, pa kuhajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju (oko 20 minuta).
Dodajte cimet, a po želji i malo meda ili javorovog sirupa ako želite slađu verziju.
Kada su jabuke kuhane, sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku kremu.
Ohladite i čuvajte u staklenoj teglici u hladnjaku do 7 dana.
Kako koristiti namaz od jabuka?
Namažite ga na integralni kruh ili tost za zdrav doručak.
Poslužite ga kao prirodni preljev za palačinke ili vafle.
Dodajte žlicu u zobene pahuljice ili grčki jogurt.
Možete ga koristiti i kao nadjev za pite ili kiflice.
Savjet: Ako želite duže čuvati namaz, možete ga pasterizirati i spremiti u sterilizirane staklenke – tako će trajati i nekoliko mjeseci.
Ovaj zdravi namaz od jabuka odlična je ideja za sve koji žele uživati u slatkom, a pritom se hraniti prirodno i bez suvišnih šećera.