Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jure Divić i Saša Peterković Spužarica okupila brojne posjetitelje, pripremljeno više od 1000 porcija 'spuža'

Spužarica okupila brojne posjetitelje, pripremljeno više od 1000 porcija 'spuža'

Na ljutiku, zapečeni s domaćim začinima, kao kajgana te u obliku rižota

Drugo izdanje gastronomske manifestacije Spužarica - u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Društva prijatelja vrgorske starine - jutros je u Vrgorcu okupilo brojne posjetitelje i ljubitelje tradicionalne kuhinje. U sklopu događanja pripremljeno je više od 1000 porcija 'spuža', i to u raznim varijacijama - na ljutiku, zapečeni s domaćim začinima, kao kajgana te u obliku rižota. Sva jela pripremljena su u suradnji profesora i učenika Srednje škole Tina Ujevića - Vrgorac te restorana Kula iz Vrgorca uz poseban naglasak na očuvanje kulinarske baštine kraja.

'Manifestaciju su dodatno obogatila jela od divljih kuka na salatu s jajima, koja su izazvala posebno oduševljenje među gostima. Ljubitelji dobre kapljice uživali su u signature koktelima domaćeg, a svjetskog Poetica gina kao i u vinima Vinarije Pilač, dok su tradicionalne privrte udruge Osmijeh - Vrgorac dodatno upotpunili mirisnu sliku događaja. Slatku notu osigurale su jagode i likeri OPG-a Divna Erceg. 

Program je bio prilagođen svim generacijama - djeca su se zabavljala uz napuhance, kokice i šećernu vunu, dok su odrasli uživali u spizi i glazbi. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se Gradski puhački orkestar 'Ljudevit Bačić' - Vrgorac te Mile i Jelena Ivičević koji su osigurali odličnu atmosferu kroz nastup uživo.

Spužarica je privukla brojne domaće posjetitelje, ali i turiste s Makarske rivijere, čime je potvrđena sve veća prepoznatljivost Vrgorca kao destinacije s dobrim gastro feštama temeljenim da autentičnoj dalmatinskoj spizi', istaknuli su iz Turističke zajednice grada Vrgorca. 

Važno je napomenuti da se Spužarica nastavlja i tijekom svibnja u sklopu Autentica Food & Wine Festivala Makarska Rivijera. Spuži će biti uvršteni na jelovnike sljedećih ugostiteljskih objekata: konoba Argentina, Duge Njive, restoran Kula, Vrgorac, izletište Andrija, Kotezi te restoran Pilač, Vrgorac.

'Inače, narodni običaji poput ovoga obično ostaju dio nepisane lokalne kulturne baštine i o njima je teško naći neke povijesne zapise, ali srećom tradicija skupljanja spuža u Vrgorskoj krajini mogla bi izbjeći takvu sudbinu. Istražujući povijesnu građu koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine i povjesničar Branko Radonić pronašao je nekoliko dokumenata koji potječu prije veše od stotinu godina, odnosno iz 1924., a koji pokazuju da su se spuži tada skupljali na području vrgorske općine. I ne samo da su se skupljali, već je Vrgorac po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti koja je objedinjavala prostor nekadašnje kotareve Dubrovnik, Korčula, Metković te kotar Makarska u koji je spadao i Vrgorac', dodali su iz organizacije. 

Vaša reakcija na temu