Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SRDELE I FAŽOL: Ovaj zdravi i niskobudžetni ručak oduševit će vaše okusne pupoljke

SRDELE I FAŽOL: Ovaj zdravi i niskobudžetni ručak oduševit će vaše okusne pupoljke

Vitamini, proteini, omega-3 masne kiseline...

Nutricionisti preporučuju da se riba nađe na jelovniku barem od 2 do 3 puta tjedno zbog iznimnih nutritivnih vrijednosti i bogatstva omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje mozga, srca, očiju i zglobova. Odličan izbor su srdele, koje nazivaju i 'efikasnom hranom' jer sadrže veliku količinu vitamina, proteina i, naravno, omega-3 kiselina. 

Kako biste začinili svoj jelovnik, ponekad je dobro eksperimentirati s prilozima koji idu uz ribu, a da nisu klasičan izbor, poput blitve ili krumpir-salate. Gastroblogerica Nasja Duplančić godinama priprema jela iz tradicionalne dalmatinske kuhinje, a s 24 sata je podijelila i ovu novu zanimljivu kombinaciju povrća i ribe. Za zdrava i drugačija jela ne morate izdvojiti čitavo bogatstvo, a kvalitetne sastojke uvijek možete naći po nižim cijenama.

'Ja sam ipak po prirodi znatiželjna i, koliko god poštovala tradiciju, uvijek u svoja jela pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg', rekla je Nasja.

Ovo je jelo koje ne oduzima mnogo vremena i novca za pripremu, a ispunit ćete dnevnu dozu unosa vitamina i omega-3 masnih kiselina.

Za njega su vam potrebni sljedeći sastojci:

600 g svježih srdela

500 g prokulica

1/2 glavice crvenog radiča

1 konzerva bijeloga graha (450 g) 

2 češnja češnjaka

1/3 vezice peršinova lišća

1 žlica listića svježeg timijana

maslinovo ulje, sol, crveni papar, čili

Ribu očistite pažljivo tako da po njenoj dužini prerežete kožu na trbuhu i izvadite utrobu, a nožem odstranite ljuske. Svaku srdelu posušite papirnatim ručnikom pa ih posložite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

U zdjelicu stavite 1 dl maslinova ulja, nasjeckano peršinovo lišće, nasjeckani češanj češnjaka i malo čilija. Kistom zatim namažite svaku srdelu ovom smjesom te ih stavite peći 10 minuta na 220°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostatak peršina ostavite za poslije.

Prokulice očistite tako da im odstranite vrh peteljke i uklonite vanjske oštećene listiće. Operite ih i stavite kuhati u kipuću vodu, najviše 10 minuta, odnosno dok malo ne omekšaju. Imajte na umu da ne smiju biti prekuhane. Kad su prokulice gotove, procijedite ih i svaku prepolovite. Radič operite i narežite na trakice, a vodu iz konzerve graha prolijte te ga dobro isperite.

U zdjelicu stavite četiri žličice maslinova ulja i jedan nasjeckani češanj češnjaka. Kratko dinstajte češnjak da zamiriše, a onda ubacite prokulice i grah pa promiješajte da se okusi povežu. Naravno, ni ovo jelo ne može proći bez začina, a sol, papar i timijan dat će mu posebnu aromu. Radič umiješajte na samom kraju.

Prilog servirajte uz srdele koje po želji možete dodatno premazati smjesom od peršina, češnjaka i maslinova ulja.

Vaša reakcija na temu