U srijedu, 21. svibnja, u 12.25 sati, u galeriji Bratske kuće u Grohotama na Šolti upriličit će se predstavljanje knjige Dobričić – Priča o otoku i jednoj vinskoj sorti autora Vicka Kaštelanca. Uz autora, knjigu će predstaviti Meri Šilović, suradnica, dr. sc. Goran Zdunić, suradnik te Marina Garbin, u ime izdavača.
U novoj publikaciji u izdanju Kulturno-informativnog centra otoka Šolte Priča o otoku i jednoj vinskoj donosimo otisnutu priču o revitalizaciji autohtone šoltanske sorte grožđa – dobričiću, staroj, izvorno dalmatinskoj sorti, poznat po izuzetno tamnoj crveno-rubin boji, a ova stara autohtona, šoltanska sorta i glavni je lik ove priče, šoltanske priče iz pera vinara i maslinara, Vicka Kaštelanca.
Svjedočanstvo je to o nekim drugim vremenima sa željom da ovaj rukopis bude podsjetnik 'na jedan potpuno drugačiji način života u odnosu na današnji' i ono najvažnije da ostane sačuvano i jasno koliko je dobričić bio važan za naš otok i koliko je utjecao na njegov razvoj.
Priči o dobričiću autor daje svoj osobni pečat, a donosi prošlost, sadašnjost i postavlja temelje za budućnost koristeći se i znanstvenim izvorima, dajući nam jasnu sliku i odajući poštovanje sorti, vinu i šoltanskom težaku.
U uvodniku suradnice Meri Šilović doznajemo više o 'crnom kraljeviću Šolte' koja zaključuje riječima kako je to vino koje zaista vrijedi knjige.
Priča o sorti i njenoj revitalizaciji je priča o očuvanju tradicijskih vrijednosti Šolte i načinu života čovjeka s lozom i pokušaju da se proizvede moderno vino od 'starinskog' grožđa, bio bi i zaključak priče dr. sc. Gorana Zdunića, koji je i drugi suradnik na ovoj knjizi i u svom pogovoru donosi znanstveni pogled i znalački pregled te svakako i iskustveni kao jedan od sudionika 'O dobričiću i projektu revitalizacije'.
Slijedom svega navedenog, pratite trag Dobričića i neka Vas dovede k nama, doma – na Šoltu gdje i danas živi. Autor je dao dobričiću središnju ulogu i iskazao mu poštovanje na osobit način - sve što o njemu znate i ne znate, u ovoj knjizi doživjet će na drugačiji način, obogaćeni novim spoznajama, poštovanjem prema prošlosti i s novim pouzdanjem u njegovu budućnost, uživajući sad još više u njegovu okusu i postojanju!