Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivan Gudić ŠTA TO TAKO LIPO MIRIŠE Makarska verzija Autentice bila za čistu desetku

ŠTA TO TAKO LIPO MIRIŠE Makarska verzija Autentice bila za čistu desetku

Donosimo veliku fotogaleriju

Svaki gurman koji drži do sebe poželio se ovih dana naći u nekom od mjesta podno Biokovskog prstena, a konkretno, 16. svibnja, u Makarskoj!

Za neupućene, festival sve zvučnijeg imena, Autentica, koji je objedinio tradicijsku spizu i slastice s naročitim naglaskom na koncept Dalmatinske marende, ondje je - u punom jeku!

Sajam koji izaziva - zazubice

Divno je vidjeti da je grad kojem je svojedobno prijetio ćevapi-kebab-pomfrit scenarij, tog drugog festivalskog gourmet dana osvanuo u malim štekatima na kojima su se mogle kušati autohtone delicije. Na Kačićevu trgu, koji je za ovu priliku postao epicentar gurmalnuka, od 11 sati ujutro pa sve do 21h navečer trajao je Expo sajam autentičnih OPG proizvoda. Rapsodija okusa bila je uistinu raskošna – bilo je tu vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, dalmatinskih sireva, domaćeg meda iz Udruge medara, slasnog pršuta, te craft piva iz Prve makarske pivovare.

Zamamni mirisi doveli su nas i do teće u kojoj se skrivala prava domaća gastro-ikona, a di je teća, tu je negdje i on – Ivan Pažanin. Pravi meštar o' kužine i jedno od najomiljenijih TV lica poželio je da nas pored zamamnih mirisa i okusa poljubi i – lipo vrime, a za početak današnjeg, za Makarsku najukusnijeg svibanjskog dana, vodio je Cooking show zajedno s kolegom Mariom Tomašem, koji je za spravljanje onog što je tako primamljivo mirisalo, kako je Ivan rekao, pravi autoritet! Izbor jela za javno kuhanje nije mogao biti bolji – u pitanju je ikonični Makarski teleći rižot, svatovsko jelo pripreme tako duge i zahtjevne da se ne isplati raditi za manje od sto ljudi, pa se ljubitelji lipih bokuna koji su ga danas marendali - mogu smatrati pravim sretnicima.

Patrola s najukusnijim zadatkom

Iako riječ patrola možda ne budi ugodne asocijacije, ona je jučer u Makarskoj poprimila sasvim nov smisao – onaj traganja za autentičnim okusima.

U potragu su se uključile snažne gastro snage – chef Ivan Pažanin i chefica Dora Skelin te gastro blogerica Marieta Kessler, a u ime organizatora Autentica festivala, Duška Žižak i Maja Zlokić. Na njihovu popisu našli su se restorani hotela Biokovo, restoran Bura, restoran Cvit Soli, restoran Gastro Diva, HOPS – beer and food factory, konoba Kalelarga, restoran Marineta i restoran Point. I dok će za posjetitelje ovi atraktivni gastro punktovi kroz sve dane festivala nuditi izvornu dalmatinsku marendu po simboličnoj cijeni, članove naše gastro družine oduševili su jelima čije samo nabrajanje otvara apetit: zamirisale su najbolje pašticade, brudeti, pašta fažol, teletina s bižima, sipe s bobom, grdobina na lešo...

Ura od torte

Posebno atraktivan dio manifestacije nastupio je u 17h, kada se Kačićevim trgom krenuo širiti miris badema protkan nijansama amaretta i agruma, a pred našim očima pojavile su se raskošne ljepotice urešene pravilnim rombovima – makarana torte! Njih su spravile vrsne makarske domaćice, učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj i zaljubljenici u slastice, pa posao njihova ocjenjivanja, koji je pored našeg Pažanina pripao i pravim kulinarskim meštrovicama – Tei Mamut i čuvarici biokovskih jela, Vedrani Veli Puharić, nije bio nimalo lagan.

Laskavu pobjedu (kao da je lako nadmašiti vješte Makaranke!) je odnio Dragan Puharić, a koliko su samo umješne u kužini, doznali smo i tijekom radionice izrade makarskih makaruna, u kojoj su rukave zasukale makarske umirovljenice, ali i najmlađi - učenici Osnovne škole Stjepana Ivičevića iz Makarske.

Kako sve ove delicije valja i zaliti sofisticiranom kapljicom, slijedeće dvije etape ovog festivala okusa sjele su nam upravo fantastično – od 18 do 19 sati održan je Autentica Barmen Show, gdje se moglo kušati fantastične koktele na bazi craft gina destilerije Poetica kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka (imaju čak i verziju infuziranu vrgoračkom jagodom!); ali i savršene osvježavajuće pripravke na bazi craft kombuche iz srca Makarske - čarobnjaci iz Kocha Kombuche ovaj zdrav probiotički napitak sljubljuju s mentom i vrgoračkom jagodom, narančom i đumbirom, jabukom, limetom, zelenom spirulinom....

Poslastice za kraj - klape, umjetnost i vino

U smiraj dana, pripremila je Makarska nešto uistinu posebno, pa se tako moglo guštati u posljednje vrijeme iznimno popularnom slikanju uz vino i pratnju akademskih slikara u idiličnom morskom ambijentu (Kisti i vino, 18.00 - 20 sati), a da se sudionike animira i dobrom glazbom, pobrinuo se prekaljeni all nighter koji vrti ploče još od 1988, DJ Ante Jakir. U 21 sat taj je zadatak prepušten omiljenoj domaćoj klapi Cambi, koja je goste na Kačićevu trgu sve do 23 sata zabavljala svojim uspješnicama.

Na kraju dana, ugodno umorni i pod dojmovima makarskih delicija koje su naša nepca lansirala u pravu gastro ekstazu, mogli smo konstatirati samo jedno – Autentica je za čistu desetku!

Vaša reakcija na temu