Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Congerdesign from Pixabay STARINSKI RECEPT Pita s trešnjama

STARINSKI RECEPT Pita s trešnjama

Prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim voćem

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje ovakvih slastica, onda morate napraviti i starinsku pitu s trešnjama. 

Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim voćem neće razočarati. Recept donosi Zadovoljna.

Sastojci:

- 30 dag glatkog brašna

- 15 dag maslaca

- 1 žlica kiselog vrhnja

- 1 manje jaje

- 5 dag šećera

- 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja.

Priprema:

Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke, ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje jednu veliku žlicu šećera.

Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.

Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto ga na površini koju ste prethodno posuli s brašna, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lijepu žutu boju.

Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Sada kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

Vaša reakcija na temu