Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Brett Hondow from Pixabay Što je to bamija?

Što je to bamija?

Vodič za kupnju i kuhanje okre

Bamija ili okra je grmolika biljka cvjetnica, čije se mahune mogu kuhati, kiseliti, jesti sirove ili koristiti u salatama. Bamija se najčešće koristi u juhama i varivima, a mahune sadrže sluz koja se zagrijavanjem ponaša kao prirodni zgušnjivač. Na našim prostorima berba počinje početkom lipnja i traje do početka listopada, ali zna potrajati i do prvog mraza.

Svjetlozelene mahune se kuhaju cijele ili narezane, a priprema im je prilično jednostavna i mogu se spremati na bezbroj načina. Okus joj je blag i jedinstven, ali ga se ponekad uspoređuje s okusom patlidžana ili mahuna. Sluz koju ispušta je poželjna prilikom pripreme juha, variva i gulaša, ali brzom pripremom na jakoj vatri količina sluzi može se smanjiti. Polaganim kuhanjem postaje mekana, a kada se prži i peče na naglo, bude hrskava, piše Index.

Kupnja i priprema

Prilikom kupnje trebalo bi birati što kraće mahune, a u slučaju da je pronađete svježu, prvo nožem odstranite vrh i dio s peteljkom. Prije korištenja i rezanja treba je oprati, a nakon svakog pranja i posušiti. Može se rezati na kolutiće, uzdužno ili ukoso, a može se ostaviti i cijela.

Ako želite smanjiti količinu sluzi koju ispušta, neki kuhari predlažu da se prije kuhanja nakratko potopi u ocat i nakon toga temeljito osuši laganim tapkanjem krpom ili papirnatim ručnikom. Kuhanje na vrlo visokoj temperaturi znatno će smanjiti količinu sluzi, a bamiju pripremljenu na ovaj način možete dalje koristiti u raznim receptima.

Sušena bamija obično se prodaje nanizana u lanac i takva se prvo mora namočiti, a spremna je za upotrebu kad joj se poveća volumen.

Kuhanje s bamijom

Bamija se dobro slaže s raznim vrstama mesa, ali se često priprema i jede sama. Na jugu Amerike smatra se dijelom tradicionalne kuhinje i neizostavan je dio gumba, čiji naziv zapravo potječe od kreolske riječi za bamiju.

Bamija je i naziv za bliskoistočni gulaš pripremljen od janjetine, bamije i rajčice, a u Bosni i Hercegovini je neizostavan dio tradicionalne begove čorbe, koja se priprema od pilećeg mesa, povrća i, naravno, bamije.

Vaša reakcija na temu