Najveća prednost organske hrane jest zabrana korištenja sintetičkih pesticida i herbicida, kao i zabrana upotrebe antibiotika i hormona rasta na životinjama. Svi znamo koliko organske namirnice mogu biti skuplje od klasičnih. No, opravdavaju li zaista kvalitetom svoju visoku cijenu?
Upravo to pitanje postavio je jedan čitatelj New York Timesu te dobio odgovor stručnjakinja za zdravlje i prehranu koji tvrde da ona ima i prednosti i mana, ali i da još uvijek nije dovoljno istražena, prenosi T-portal.
'Ako organska hrana nije u skladu s vašim budžetom, stručnjaci su složni u tome da ćete dobiti dovoljno hranjive vrijednosti iz konvencionalne hrane, posebno sezonskih namirnica. Više od ičeg je bitno da se hranite raznoliko te konzumirate puno voća i povrća', piše New York Times.
Zašto je organska hrana skuplja?
Jedan od razloga visoke cijene organske hrane su brojni kriteriji koje proizvođači moraju zadovoljiti da bi njihove namirnice stekle ovaj prestižan status.
Na primjer, certificirano organsko voće i povrće mora biti uzgojeno bez većine sintetičkih pesticida i herbicida. Proizvodi životinjskog porijekla, poput mesa, peradi, mliječnih proizvoda i jaja, moraju dolaziti od životinja kojima je omogućen pristup na otvoreno tijekom cijele godine i koje su uzgojene bez hormona rasta ili antibiotika. Organski proizvodi također ne smiju koristiti genetski inženjering. A takva proizvodnja i uzgoj zahtijevaju veća ulaganja i više rada.
'Primjerice, organski poljoprivrednik koji ne koristi snažni herbicid za uništavanje korova možda će morati zaposliti više radnika za uklanjanje korova', pojašnjava Sean Svette, dijetetičar i direktor programa za prehranu i dijetetiku na Sveučilištu Colorado Colorado Springs.
Organske namirnice načelno nemaju više hranjivih tvari
No, iako su organske namirnice zdravije utoliko što nemaju pesticide i toksična svojstva, što je ogroman plus vrijedan plaćanja većeg iznosa, same po sebi nisu hranjivije.
'Kod makronutrijenata poput proteina, ugljikohidrata i masti nema razlika između organske i neorganske hrane', rekla je Lizzy Davis, docentica nutricionističkih znanosti.
Neka istraživanja sugeriraju male razlike između mikronutrijenata poput vitamina, minerala i određenih antioksidansa. Jedno istraživanje je, na primjer, pokazalo da organske kupine i kukuruz mogu sadržavati višu razinu antioksidansa od svojih neorganskih inačica.
'Međutim, ti su nalazi bili nedosljedni. Također, istraživači nisu dokazali da su te razlike u mikronutrijentima dovoljno velike da bi utjecale na zdravlje', rekla je dr. Davis, ističući da još nije napravljeno dovoljno opsežno istraživanje u ovom polju.
Istraživanja ne daju usklađene rezultate
Osim toga, dosadašnja istraživanja dala su mješovite rezultate. U studiji iz 2018., koja je obuhvatila oko 70.000 odraslih osoba u Francuskoj, znanstvenici su otkrili da oni koji su najčešće konzumirali organsku hranu imali 25 posto rjeđe dijagnoze raka u usporedbi s onima koji je nikada nisu konzumirali.
No, nekoliko godina ranije, studija na oko 623.000 žena srednjih godina u Velikoj Britaniji nije pronašla razlike u stopi raka između konzumenata organske i neorganske hrane.
'Jedno od objašnjenja za takve oprečne nalaze je to što osobe koje dosljedno jedu organsku hranu obično imaju zdravije prehrambene navike i stil života — i veće prihode — od onih koji jedu konvencionalnu hranu', rekla je dr. Mathieu.
Dakle, ne možemo sa sigurnošću reći da je sama organska hrana uzrokovala bilo kakve zdravstvene ishode. Također, ove studije se oslanjaju na to da se ljudi precizno prisjete svega što su jeli tijekom mjeseci ili godina, što je, ističu stručnjaci, notorno teško.
Ostale studije sugeriraju da konzumacija organske hrane može biti povezana s nižim rizikom od dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, ali ni one nisu dokazale direktnu vezu.
Isplati li se kupovati organsku hranu?
Najveća prednost organske hrane jest, dakle, manja izloženost pesticidima, odnosno zabrana korištenja onih sintetičke proizvodnje. Stručnjaci napominju i kako ne postoje dokazi da su pesticidi zaista štetni po naše zdravlje, iako puno toga ukazuje na to da jesu.
Primjerice, istraživanja sugeriraju da radnici na farmama, koji su redovito izloženi visokim razinama ovih pesticida, mogu imati veći rizik od razvoja određenih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i potencijalno nekih vrsta raka.
Osim toga, neki ljudi mogu preferirati organsku hranu kako bi izbjegli genetski modificirane organizme (GMO), ali malo je dokaza da oni predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje.
No, ako niste u financijskoj mogućnosti hraniti se organskom hranom u potpunosti, dr. Svette savjetuje da kupujete barem one namirnice koje najčešće jedete, a sve ostalo voće i povrće dobro operete prije jedenja.
'Bacanje vanjskih slojeva lisnatog povrća - poput vanjskih listova glavice salate - također može pomoći. Isto tako, nije loše maknuti kožu ili masnoću mesa i peradi', dodala je dr. Davis.
Izbalansirana prehrana ključna je za zdravlje
Na kraju, stručnjaci kažu da je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje prioritiziranje hranjivih namirnica, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i neprerađena hrana, bez obzira na to jesu li organske ili ne.
'Jedini snažni dokazi koje imamo upućuju na to da je tajna boljeg zdravlja u raznolikoj prehrani', zaključuje dr. Mathieu.