Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Super ideje za 3 brza vikend deserta!

Super ideje za 3 brza vikend deserta!

Kod mnogih nedjeljni ručak ne prolazi bez deserta

Vikendom si obično svi damo oduška kada je prehrana u pitanju, a kod mnogih nedjelja ne može proći bez deserta na blagovaonskom stolu. Ako tražite inspiraciju za brzi i lagani vikend desert, mi vam donosimo čak 3 prijedloga!

Čokoladni muffini

Za pripremu ukusnih čokoladnih muffina trebat će vam manje od pola sata, a sigurni smo da će vaši ukućani biti oduševljeni ovom poslasticom!

Za pripremu čokoladnih muffina trebat će vam: 250 grama brašna, 250 ml mlijeka, 150 grama šećera, 100 ml ulja, 100 grama čokolade, dvije žlice kakaa, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedan prašak za pecivo, piše Mamin kutak.

Sama priprema čokoladnih muffina vrlo je jednostavna.

U posudi izmiješajte jaja, šećer, ulje i vanilin šećer. Zatim dodajte brašno, mlijeko, prašak za pecivo i kakao. Sve polagano miješajte. Dobivenu smjesu prelijte u kalup za pečenje muffina, ali pripazite da svaki kalup napunite najviše do pola. Količina namirnica s kojom radite ovaj recept bi trebala biti dovoljna za 12 muffina.

Sitno nasjeckajte čokoladu pa ju dodajte u svaki kalup. U pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva stavite kalup za muffine i ostavite da se peče oko 20 minuta.

Predlažemo da muffine poslužite tople, a ako želite možete ih i ukrasiti šlagom.


Pita od jabuka

Ako volite kolače s finim prhkim tijestom i ukusnim nadjevom, onda je možda pita od jabuka odličan izbor za vaš vikend desert!

Za pripremu ovog recepta trebat će vam oko sat vremena i te malo više sastojaka nego u prethodnom receptu, piše Mamin kutak.

Za pripremu tijesta trebat će vam 200 grama oštrog brašna ,200 grama glatkog brašna, 250 grama maslaca, 80 grama šećera, mlijeko, rum i korica limuna.

A za pripremu nadjeva trebat ćete sljedeće sastojke: 1 kilogram jabuka, jedna vrećica vanilin šećera, 100 grama oraha, šećer i cimet.

Spremni? Krenimo s pripremom tijesta! U posudu dodajte šećer, brašno i naribanu koricu limuna pa sve promiješajte. Na sitne listiće narežite maslac i zatim lagano dodavajte u smjesu uz stalno miješanje. Dodajte i malo mlijeka (otprilike 3 žlice) i jednu žlicu ruma u smjesu te sve promiješajte. Pazite da dobiveno tijesto nije niti premekano, niti pretvrdo.

Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela te stavite na pola sata u hladnjak. Tako ćete kasnije moći lakše raditi s tijestom.

Namastite lim za pečenje i pospite ga brašnom. Jednostavniji način je koristiti papir za pečenje. Izvadite tijesto iz hladnjaka pa prvu polovicu razvaljajte prema dimenzijama lima za pečenje i stavite u lim za pečenje. Na tijesto stavite 50 grama mljevenih oraha. U pećnicu koje ste prethodno zagrijali na 150 stupnjeva stavite da se peče oko 30 minuta.

Očistite jabuke, pa ih naribajte i ocijedite višak tekućine iz njih. U smjesu za jabuke dodajte 50 grama mljevenih oraha te cimet, šećer i vanilin šećer prema vašim željama. Smjesu zatim složite u lim preko pečene kore iz prethodnog koraka. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i s njom prekrijte jabuke. Kako kora ne bi pucala, preporučujemo da vilicom napravite male rupce na gornjem sloju.

Pećnicu sada zagrijte na 175 stupnjeva, pa sve ponovo stavite da se peče oko 40 minuta.

Nakon pečenja, pustite da se pita ohladi.

Ako želite, možete ju ukrasiti šećerom u prahu, a prije posluživanja savjetujemo da ju narežete na kocke. Dobar tek!

Cheesecake

I za ovaj recept ćete morati paliti pećnicu, a za pripremu cheesecake-a trebat će vam oko sat vremena i sljedeći sastojci: 700 grama kiselog vrhnja (20% m.m.), 500 grama svježeg sira, 200 grama Petit Beurre keksa, 120 grama maslaca, 6 žlica šećera, 5 žlica smeđeg šećera, dva vanilin šećera, dva jaja i jedan limun.

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Za to vrijeme na dno okruglog kalupa za tortu stavite masni papire, pa na dno dvije žlice smeđeg šećera.

Sameljite Petit Beurre kekse pa izmiješajte s 3 žlice smeđeg šećera a zatim otopite maslac i dodajte ga u smjesu. Sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup i ravnomjerno raspodijelite te pritisnite na dno kalupa. Kalup stavite u pećnicu - neka se peče 4 minute.

Žutu kremu pripremite tako da u zdjeli izmiješate dva jaja, 3 žlice bijelog šećera, sok jednog limuna, jedan vanilin šećer i svježi sir.

Ako su prošle 4 minute, izvadite kalup iz pećnice, te smanjite temperaturu u pećnici na 170 stupnjeva. U kalup dodajte žutu kremu na kekse i vratite kalup u pećnicu. Ostavite da se peče 20 minuta na 170 stupnjeva.

Dok se žuta krema peče, pripremite bijelu kremu tako da izmiješate kiselo vrhnje, 3 žlice bijelog šećera i jedan vanilin šećer. Ako je prošlo 20 minuta pečenja, izvadite kalup, pa na žutu kremu dodajte bijelu kremu. Ugasite pećnicu, pa zatim kalup stavite u ugašenu pećnicu na 5 minuta. Nakon 5 minuta vaš cheesecake je spreman!

Ostavite tortu na sobnoj temperaturi. Kasnije ju premjestite u hladnjak - neka bude tamo barem 5 sati prije nego ju mislite poslužiti, prenosi Mamin kutak.

Nemojte zaboraviti cheesecake preliti s preljevom od šumskog voća!

Vaša reakcija na temu