Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Suptilni znakovi koji pokazuju da jedete previše šećera

Suptilni znakovi koji pokazuju da jedete previše šećera

Povećava rizik od raka i kroničnih bolesti

Ako ste prestali jesti slatkiše nakon večere, to je dobar prvi korak, no brojne namirnice sadrže dodani šećer koji dovodi do gomilanja kalorija. Neka preliminarna istraživanja pokazuju da prehrana bogata šećerom može povisti krvni tlak, povećati razinu slobodnih radikala i spojeva koji dovode do upale u tijelu. Dugoročno, previše šećera povećava i rizik od pretilosti, što povećava i rizik od razvoja dijabetesa. Također, sve to može povećati i rizik od razvoja raka i kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, pojašnjava nutricionistica Brigitte Zeitlin.

Šećer je ugljikohidrat u svom najjednostavnijem obliku. Postoje mnoge vrste šećera, a bez obzira na vrstu, vaše tijelo razgrađuje ove šećere u glukozu, preferirani oblik energije u tijelu. Dva su glavna izvora šećera: prirodni i prerađeni.

Prirodni šećer nalazi se u cjelovitoj, prirodnoj hrani. Voće i brojno povrće poput mrkve, cikle, tikve, tikvica i luka sadrže prirodni šećer. Prerađeni šećer se ekstrahira iz svog prirodnog izvora. Primjeri prerađenog šećera uključuju bijeli šećer od trske, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i agavu.

Nutricionistica Karen Ansel pojašnjava da dodani šećer može biti i prirodni šećer i prerađeni šećer. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju da dodani šećeri čine najviše 10 posto dnevnih kalorija. To je oko 38 grama ili 10 žica u danu za žene te 50 grama ili 13 žica za muškarce. Američka udruga za srce i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju da žene ne uzimaju više od 25 grama (6 žlica) dodanog šećera dnevno, a limit za muškarce je 36 grama (9 žica).

Probavni problemi i nepravilno pražnjenje crijeva jedan je od simptoma prekomjernog unosa šećera. Zeitlin pojašnjava da previše šećera negativno djeluje na dobre bakterije u probavnom sustavu. S druge strane, hrana bogata vlaknima ima pozitivan učinak.

Ako vam se pojavljuju akne oko usta i na bradi, to može biti znak da unosite previše šećera. Ansel objašnjava da je šećer povezan s proizvodnjom hormona koji su povezani s upalnim hormonalnim aknama, koje se obično pojavljuju oko čeljusti i usta, kaže dermatolog Bruce Robinson.

Neke studije sugeriraju da su česte promjene raspoloženja pvoezane s pretjeranim unosom šećera. Šećer može utjecati na neurotransmitere u mozgu koji su odgovorni za raspoloženje. Nakon što pojedete hranu bogatu šećerom, najprije možete osjetiti nalet energije, ali nakon toga slijede mrzovolja i umor.

Ako pojedete kolač prije spavanja, možda ćete imati problema sa spavanjem ili nećete moći ubrzo zaspati. Tijekom noći razina šećera će se spuštati, pa se nećete probuditi sasvim odmorni, pojašnjava Ansel. Zeitlin savjetuje da ne jedete dva sada prije spavanja kako bi šećer mogao izaći iz tijela prije nego što odete na spavanje i kako biste se mogli odmoriti i naspavati.

Dokazano je da dijeta s visokim udjelom šećera ubrzava starenje kože. To je zato što previše dijetalnog šećera reagira s proteinima u vašem krvotoku i stvara napredne krajnje proizvode glikacije (AGE), oštećujući strukturne proteine u kolagenu i elastinu koji čine kožu zategnutom i glatkom.

'Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do ranije pojave bora zbog čega ćete izgledati starije. Manje šećera može napraviti pozitivnu razliku', objašnajva Ansel.

Previše šećera kvari zube. Ako jedete previše hrane bogate šećerom, to hrani bakterije u usnoj šupljini, pri čemu nastaje kiselina koja oštećuje caklinu, a to dovodi do pojave karijesa.

Postoji još nekoliko simptoma koji ukazuju na to da jedete previše šećera. Primjerice, ako stalno osjećate glad, to je zato što prehrana bogata šećerom nema puno vlakana i protiena koji vas čine sitima. Ako ne možete izgubiti kilograme, šećer može biti kriv za to, piše Eat this. Ako konzumirate previše šećera, možete imati problema s koncentracijom, često možete osjećati nadutost i povišen vam je krvni tlak, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu