Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DNŽ TAKE IT SLOW Provodi se istraživanje o prehrani na području Stona

TAKE IT SLOW Provodi se istraživanje o prehrani na području Stona

Upitnik mogu ispuniti punoljetne osobe

U sklopu projekta 'Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj' ('Take it slow') Regionalna agencija DUNEA do 30. travnja ove godine provodi istraživanje gastronomije Pelješca i baštine vezane uz proizvodnju, pripremu i konzumaciju hrane.

Prvi korak u istraživanju je prikupljanje, a zatim i analiza podataka iz upitnika o namirnicama i prehrambenim navikama stanovnika Općine Ston. Namijenjen je punoljetnim osobama koje žive i/ili rade na području Općine Ston kao i svima onima koji su poslovnim, obiteljskim ili drugim načinima povezani s tim područjem.

Upitnik se može ispuniti ovdje. Sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno i bez naknade.

Pilot područje Stona odabrano je zbog visoke razine zaštite ključnih proizvoda: malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, vinogorje Ponikve upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU. Osim toga, malostonski zaljev je posebni rezervat prirode i područje ekološke mreže NATURA 2000. Nadalje, povijesno urbanistička cjelina Stona s Malim Stonom, stonskim zidinama, stonskim poljem i stonskom solanom nalazi se na Pristupnom popisu svjetske baštine UNESCO. Isto tako, gastronomija Pelješca pripada mediteranskoj prehrani koju je UNESCO zaštitio kao svjetsku nematerijalnu baštinu.

Cilj istraživanja je dobiti što više podataka o vrijednim znanjima, vještinama, ali i svakodnevnim praksama vezanima uz gastronomiju Pelješca kako bi ostale sačuvane te na najbolji mogući način predstavljene gostima.

Upiti o istraživanju mogu se poslati na: oljubisic@dunea.hr.

'Take it slow' je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Vrijedan je više od 28 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA.

Vaša reakcija na temu